Efter en lille eftermiddag i førerhuset på Varde Maskinstations Fendt 936 sammen med føreren må jeg erkende, at det ingen indflydelse har på førerens normale arbejdsrutiner, om han bruger SyreN-anlægget eller ej. Det skriver Flemming Hedegaard, chefrådgiver, Byggeri & Teknik I/S, i den nyeste udgave af Bovilogisk, der udkommer den 15. april.

Anlægget kører stort set automatisk, og med en tilsætning på kun 0,5 liter pr. ton svinegylle, som udkøres på dagen, er det ikke ombytningen af palletanken med syre, der forlænger dagen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det tager ifølge føreren Jakob Skregeskov under fem minutter at skifte palletank. I den tid har han påført sig det nødvendige sikkerhedsudstyr og skiftet tanken og afmonteret sikkerhedsudstyret igen.

Landmanden kommer ikke i berøring med svovlsyren

Varde Maskinstation har valgt at tage syren hjem til maskinstationen og fortrinsvist skifte palletanken der. Det har de gjort ud fra to synsvinkler. Det gør først og fremmest, at landmanden ikke selv skal have noget med svovlsyren at gøre − hverken ved levering, eller hvis der er overskydende syre tilbage, når gyllen er udkørt. Han faktureres blot for forbrugt syre.

Det andet hensyn er sikkerheden. På maskinstationen har man lettere ved at håndtere både syre og sikkerhedsudstyr, ligesom man har let adgang til vand, hvis uheldet skulle være ude. Hvis der er brug for mere svovlsyre midt på dagen hos en landmand lidt længere væk, kan man, fordi man har ansatte med ADR-bevis (farlig godshåndtering), let levere palletanken hos gyllesættet og undtagelsesvis skifte i ”marken”.

Dispensation er i vejen

Miljøstyrelsens beslutning om, at landmændene i år er fritaget for kravet om nedfældning af gylle i græs eller syrebehandling af gyllen, har også fået betydning for Varde Maskinstation.

- Det er dybt utilfredsstillende, at vi ikke længere kan investere ud fra lovgivningen, når der bare i sidste øjeblik dispenseres. Det er selvfølgelig godt for landmændene, som sparer nogle omkostninger, men hvad med os og alle andre, som har investeret i SyreN eller store græsmarksnedfældere til flere 100.000 kroner for at leve op til de nye krav. Hvad med os, spørger Anker Vestergaard, kørselsleder på Varde Maskinstation AMBA.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeg kan kun give ham ret. Det er tilfredsstillende, at alle fik en dispensation – men det er politisk makværk først at bestemme det ene for så alt for sent at give en dispensation, som der endda har været søgt om i længere tid. Det fanger maskinstationer og større bedrifter i en investering, som er foretaget i en tid, hvor indtjeningen er under pres. En investering, som de fleste nok ville have udskudt, hvis de kunne forudse, hvad der ville ske politisk.

Læs mere om Varde Maskinstations erfaringer med SyreN i den nye udgave af Bovilogisk, der udkommer fredag den 15. april. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.