Hele 40 millioner dollar har fundet vej fra blandt andre Windows-milliardæren Bill Gates til forskning i hvederust, og forskere fra Institut for Plantebeskyttelse og Skadedyr, Aarhus Universitet, får del i den store pulje, som skal gå til at udvide aktiviteterne på det globale referencecenter for hvederust. Det oplyser Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet

Målet med at støtte den globale forskning i den frygtede hvederust er at forbedre mulighederne for at forebygge og varsle mod nye rustangreb, som udgør en stor risiko for den globale fødevaresikkerhed. Derudover er der fokus på at udvikle hvedesorter, som er modstandsdygtige overfor nye virulente og aggressive typer af hvederust.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Trussel mod fødevaresikkerheden

Gulrustsvampen ændrer og tilpasser sig hurtigt og spreder sig med hidtil ukendt hastighed i de fleste områder i verden med hvededyrkning, med undtagelse af Europa, hvor der dyrkes resistente sorter af hvede.

Lederen af det globale referencecenter er seniorforsker Mogens Støvring Hovmøller, Institut for Plantebeskyttelse og Skadedyr, og han bedømmer den nuværende situation som en betydelig trussel for forsyningen af brødkorn i specielt Asien og Afrika.

- Den ekstremt hurtige spredning af aggressiv gulrust over fem kontinenter og udvikling og spredning af sortrust Ug99 i Østafrika har demonstreret, at de verdensomspændende problemer med hvederust kun kan løses ved, at der gøres en markant national indsats i kombination med øget internationalt samarbejde, fastslår han og hilser den økonomiske støtte til videre forskning på området velkommen.

- Det er særdeles glædeligt, at både Bill & Melinda Gates Fonden og den engelske regerings afdeling for international udvikling - Englands svar på Danida - bidrager med store donationer. Man kan undre sig over, at der ikke er større fokus i dansk udviklingsbistand på at sikre en stabil, lokal landbrugsproduktion i udviklingslande, siger Mogens Støvring Hovmøller.

Det femårige projekt Durable Rust Resistance in Wheat (DRRW) ledes af Cornell Universitet i USA. Forskningen udføres i samarbejde med 18 universiteter og forskningscentre og organisationer verden rundt, herunder Aarhus Universitet og FAO. Projektet omfatter samarbejde med forskere og landmænd i 40 lande, hvor nye, modstandsdygtige hvedesorter afprøves og evalueres.