Siden 2006 har Arlas ostemestre arbejdet på at udvikle oste af upasteuriseret mælk, men først nu er fødevaresikkerheden helt på plads. Derfor går Arla i gang med at fremstille såkaldt råmælksost, som kan sælges til restauranter og dele af detailhandelen fra begyndelsen af næste år.

- Vi er blevet inspireret og udfordret af en række af Danmarks dygtigste kokke, som har givet os ideen til at fremstille spændende nordisk mad af lokale råvarer. Sammen med vores Arla Unika program skal råmælksosten være et af Arlas bidrag til det nye nordiske køkken, som bliver mere og mere anerkendt rundt om i verden, siger John Gynther, som er Premium Food Manager i Arla.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fordelen ved råmælksost er, at den bevarer nogle smagsnuancer, som går tabt, når man pasteuriserer mælken.

Men fremstillingen af råmælksost stiller store krav til fødevaresikkerheden på grund af den øgede bakteriologiske risiko, når mælken ikke pasteuriseres som normalt.

Derfor har Arla brugt flere år på at udføre verdens mest omfattende risikofaktoranalyse, et omfattende egenkontrolprogram samt en detaljeret beskrivelse til Fødevarestyrelsen, om hvordan produktionen af råmælksost bliver indrettet og sikret.