I den nye udgave af Bovilogisk, der udkommer den 19. november, kan du læse om, hvordan en kombination af en fast overtagelsesdato og en klar aftale har givet et succesfuldt ejerskifte.

Kim Gohr Nielsen har således overtaget en økologisk malkekvægbedrift efter sin tidligere arbejdsgiver Boi Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ejendommen ligger i Velling øst for Ringkøbing og drives økologisk med 180 årskøer i et mix af 80 procent RDM, 15 procent SDM og fem procent krydsninger. Derudover 385 hektar med majs, græs, byg og havre. Ydelsen er i dag på 9.400 kg EKM.

- Jeg var ansat i 2000 i godt et års tid som elev, og jeg kommer her fra egnen. I 2004 begyndte jeg og Boi at snakke om, at vi skulle lave et ejerskifte os imellem. Der var ingen i familien, som ønskede at overtage gården, fortæller Kim Gohr Nielsen.

Efter en hel del møder med revisorer var det klart, at de skulle påbegynde et ejerskifte.

- I august 2005 lagde vi de endelige planer for overtagelsen, og min kone og jeg flyttede ind i en medhjælperbolig ved ejendommen, siger Kim Gohr Nielsen.

På samme tidspunkt gjorde nye regler det muligt at lave et skattegunstigt ejerskifte med en betroet medarbejder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi have også andre modeller oppe at vende - blandt andet I/S, men ejerskifte ved succession var den mest gunstige. Vi blev enige om, at jeg skulle være ansat her på gården i minimum tre år for at kunne gøre det på den måde, forklarer Kim Gohr Nielsen.

Det gode ejerskifte

Kim Gohr Nielsen og Boi Nielsen fastsatte ejerskiftet til den 1. januar 2009. I de tre år var han ansat på ejendommen med løn.

- Min gulerod var, at vi blev enige om, at vi skulle dele overskuddet i de tre år. Det var ikke et overskud, som blev bogført nogen steder. Det var et stykke papir, der lå hos revisoren, og som blev modregnet prisen, da vi gennemførte handlen, siger Kim Gohr Nielsen.

Han fik i handlen samme skattefordele som et far-søn ejerskifte. I den forbindelse var revisoren en stor fortaler for, at der skulle være en fast overtagelsesdato.

- En fast dato hjalp os begge. Jeg vidste, at jeg kunne bestemme efter den 1. januar 2009, og omvendt var det Boi, som tog beslutninger indtil da, siger Kim Gohr Nielsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I slutningen af 2005 blev prisen på ejendommen fastlagt, så begge allerede da vidste, hvad de kunne se frem til. På det tidspunkt var priserne også på et nogenlunde acceptabelt niveau.

- Egenkapitalen gik i den mellemliggende tid en del op, men endte efter finanskrisen på det niveau, som vi havde regnet med i 2005, fortæller Kim Gohr Nielsen.

Du kan læse meget mere om Kim Gohr Nielsens overtagelse af ejendommen i Bovilogisk, der udkommer den 19. november. Abonnement kan bestilles på 7620 7900 eller på www.bovilogisk.dk.