Afgifterne på spildevand er steget 80 procent de seneste 10 år, og de danske afgifter er nu blandt verdens højeste. Det skriver Børsen.

Det rammer danske fødevarevirksomheder - især slagterier og mejerier - hårdt på konkurrenceevnen. Vandprisen for de danske slagterier er i gennemsnit 41 kroner pr. kubikmeter, mens prisen i Sverige ligger på omkring det halve, viser en undersøgelse fra den økonomiske samarbejdsorganisation OECD.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevarevirksomhederne er særligt ramt, fordi hvor afgifterne på spildevand er steget med 80 procent siden 2000, er fødevarepriserne kun steget 20 procent i samme periode.

Arbejdspladserne flytter

Landbrug & Fødevarer mener, at afgifterne nu er nået et niveau, der flytter arbejdspladser ud af Danmark. Organisationen savner gennemsigtighed og bedre fordeling af afgifterne til de faktisk brugere.

- Selvfølgelig skal man betale for rensning i forhold til mængde, men problemet er, at der ikke er en gennemsnitlig og solidarisk prisstruktur, siger direktør Claus Søgaard-Richter, Landbrug & Fødevarer, til Børsen og fortsætter:

- I dag betaler fødevarevirksomheder reelt for udlægning af kloaknet til private borgere, og det er ikke holdbart i forhold til vores konkurrenceevne.

VK-regeringen vil sammen med Dansk Folkeparti gennemgå betalingsreglerne for spildevand med henblik på at undersøge mulighederne for at lette udgifterne for fødevarevirksomhederne.