Antibiotikaresistens hos dyr i danske stalde kan på sigt blive et problem for både mennesker og dyrs sundhed. Derfor har Fødevareministeriet netop bevilget 11 millioner til to store forskningsprojekter, der skal udvikle nye metoder til at bekæmpe de resistente bakterier hos dyr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskningsprojekterne skal blandt andet kortlægge, hvordan resistente bakterier overføres fra dyr til mennesker og udvikle bedre metoder til at finde resistente bakterier i de enkelte besætninger.

- Hvis vi også i fremtiden skal kunne behandle effektivt for eksempel lungebetændelse, skal vi undgå, at der bliver udviklet og spredt multiresistente bakterier, og derfor har vi blandt andet brug for mere viden om, hvordan de resistente bakterier spreder sig i besætningerne, mellem besætningerne og i værste fald fra dyr til mennesker, siger fødevareminister Eva Kjer Hansen, der torsdag skal i samråd i Folketingets Fødevareudvalg om landbrugets antibiotikaforbrug.

De to nye forskningsprojekter ledes af forskere fra Danmarks Tekniske Universitet i samarbejde med Københavns Universitet og Statens Serum Institut. Projekterne indgår i Fødevareministeriets samlede fødevareforskningsprogram som er igangsat januar 2010, hvor der er bevilget 85 millioner kroner til dansk fødevareforskning.