Abonnementsartikel

Den danske eksport af smågrise med høj dyrevelfærd er en milliardforretning, der giver penge i statskassen til betaling af dansk velfærd og skaber gode danske arbejdspladser. Men hvis en annonceret bekendtgørelse om ændring af højdekravene i transporten bliver til virkelighed, vil det koste både store beløb og arbejdspladser og reelt være en bombe under dansk landbrug.

Vi har hørt det mange gange. Danske smågrise er yderst populære i udlandet, og det skyldes den høje dyrevelfærd, vi har her i Danmark. Vi eksporterede næsten 15 millioner smågrise i 2020 og beskæftigede mere end 4.500 medarbejdere alene i avlen af smågrise. Der er altså tale om en afgørende dansk eksportbranche, der lige nu oplever manglende forståelse og rigid lovgivning. Inden for den nærmeste fremtid er vi blevet varslet, at et nyt højdekrav vil blive genforeslået.

En ny bekendtgørelse var i 2020 på vej, men blev heldigvis stoppet og udskudt lige før den skulle træde i kraft. Dette skyldes blandt andet en urealistisk kort implementeringstid, og nye krav umuliggør ombygning af allerede godkendte lastbiler.

Bliv abonnent og læs hele artiklen

Prøv vores introduktionstilbud for kun 1 kr. første måned og få fuld adgang til alt indhold på Maskinbladet og de digitale udgaver af de faglige magasiner Agro, Bovi og Hyo foruden spændende funktioner som lytteliste, læseliste og favoritter
Få adgang nu
Allerede abonnent?
Opsig når du vil til udgangen af indeværende abonnementsperiode.
Tilbuddet gælder kun, hvis du ikke tidligere har abonneret på Maskinbladet.dk.