I 2018 skal aftaleparterne bag Pesticidstrategi 2017-2021 samles for at tage stilling til, om den danske afgift på bekæmpelsesmidler fortsat skal være hovedpillen i den danske målsætning om at nedbringe belastningen med planteværnsmidler i Danmark. Dansk Planteværn giver her et overblik over den danske særafgift.

Uanset om du er økologisk eller konventionel landmand i Danmark, så rammer de danske afgifter på planteværnsmidler hårdt. Ikke blot fordi afgifterne er en økonomisk belastning, der fordyrer produktionen, men også fordi de danske varer bliver dyrere at producere i forhold produktionsomkostningerne hos konkurrenterne i resten af EU. For afgifter på pesticider er ikke normen i EU. Tværtimod er Danmark det eneste land, der har valgt at have høje afgifter på planteværnsmidler som en grundpille i sin pesticidstrategi.

Til afløsning af Sprøjtemiddelstrategi 2013-2015 implementerer Danmark nu Pesticidstrategi 2017-2021, der er fastlagt af et politisk flertal bestående af Regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti.

Målet er, som i den foregående strategi, at nedbringe belastningen ved brug af plantebeskyttelsesmidler, og metoden, der skal bevirke at målet nås, er differentierede afgifter på planteværnsmidler, danske landmænd, gartnere og haveejere har adgang til. Devisen er, at jo større en fare et middel vurderes at udgøre for miljøet, sundhedsbelastningen for sprøjteføreren eller naturen, desto højere skal midlerne beskattes.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind