De økologiske mælkeproducenter kan glæde sig over den seneste uges regn, der, sammen med de moderate varmegrader, giver gode vækstbetingelser for græsmarkerne over hele landet.

Sådan lyder meldingen fra Steen Wessel, kvægbrugskonsulent i Velas' økologiafdeling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Regnen betyder, at vi indtil videre er sikret en fin vækst i det økologiske græs. Vi har fået både vand og har temperaturer, som er rigtig gode til græs. Så lige nu er der god mulighed for at opnå en normal græshøst for resten af sæsonen. Havde vi ikke fået den regn nu, var der stor sandsynlighed for, at tredje slæt ville være tørret væk, og at græsmarkerne ville stresse efter vand. Så kunne vi nemt have tabt 1.000 foderenheder på hektar, siger Steen Wessel i en pressemeddelelse fra Velas.

God kvalitet og nogenlunde udbytter

Et godt tredje slæt kommer i halen på de tilfredsstillende første og andet slæt, som begge har givet græs af en rigtig fin kvalitet, fortæller Steen Wessel, der har kigget på prøver af det høstede græs.

- Rigtig mange økologer har været gode til at komme ud tidligt og tage første slæt tidligt i år med målet om en høj fordøjelighed. Vores prøver viser, at det er lykkes godt, og at fordøjeligheden er høj. Det kan vi kun være tilfredse med, for det bliver rigtig god ensilage, siger Steen Wessel, der dog også understreger, at det tørre vejr i maj har haft konsekvenser for græsindholdet.

- På første slæt ser vi dog også, at der er et lidt højt sukkerindhold og et lavere proteinniveau end ønsket. Det er en konsekvens af året op mod slættidspunktet, hvor de kolde nætter og det tørre vejr om dagen har resulteret i mere sukker og mindre protein.

Hvor græskvaliteten indtil videre lægger sig i den høje ende, er det mere gennemsnitligt, når man kigger på mængderne. Udbytterne er ikke fremragende men heller ikke dårlige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Økologerne kan være nogenlunde tilfredse med udbytterne med tanke på det tidspunkt, de har kørt. Mange kørte som bekendt første slæt ganske tidligt, og så er det jo naturligt, at det går ud over udbyttemængderne, siger Steen Wessel.

Sigt efter proteinet

Kvægbrugskonsulenten peger på, at øvelsen for resten af sæsonen bliver at få høstet et højere proteinindhold i græsset. Dog samtidig med, at fordøjeligheden ikke falder for meget.

- En af de strategier, man kan gå efter, er at tredje slæt laver man til en lidt lavere kvalitet til kvierne. Derefter går man efter et fjerde slæt med høj fordøjelighed, som skal bruges til køerne til vinter sammen med første slæt. Det er for at opnå det højest mulige proteinniveau, hvilket er nødvendigt for økologerne lige nu, da priserne på protein er tårnhøje, siger Steen Wessel.