Når den sidste sprøjtning i vinterhvede skal køres, er det vigtigt at være opmærksom på, at der i år er et højt smittetryk på gulrust, understreger rådgiver fra Velas.

I den nordlige del af Jylland er smittetrykket fra svampe i vinterhvede altid væsentlig mindre end i syd, og i år er ingen undtagelse, skriver Velas i en pressemeddelelse.

I Syd- og Østjylland og øst for Lillebælt er der brug for væsentligt mere svampebekæmpelse, men også her er trykket fra septoria meget lavt i år.

Ifølge Kasper Holm Kristensen, der er planteavlsrådgiver hos Velas, er det i år særligt vigtigt at være opmærksom på gulrust.

- Nogle sorter er meget modtagelige overfor gulrust, hvor vi nu for andet år i træk ser et højt smittetryk. Det skyldes blandt andet, at vi har haft mildt vejr i januar og februar. Det er vigtigt at bekæmpe gulrust rettidigt, for at det ikke får konsekvenser for udbyttet, siger Kasper Holm Kristensen og fortæller, at fanebladssprøjtningen mange steder er udført fra den 19. maj og en uge frem.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Jeg forventer, at den vil holde, til vi har akset stort set helt igennem. Derefter vil man kunne sætte en afsluttende sprøjtning ind, siger han.

Lavt smittetryk på septoria

Planteavlskonsulenten fra Velas understreger, at det er essentielt ikke at vente for længe med akssprøjtningen.

- Vi kan tillade os at slutte hveden af, når akset er halvt igennem. Men har man ikke en rustmodtagelig sort, eller er det ikke så længe siden, at sidste sprøjtning er kørt, kan man lige så godt vente, til akset er helt igennem, siger Kasper Holm Kristensen.

Han peger på, at det desuden er vigtigt at holde øje med brunrust i vinterhveden omkring og lige efter skridning.

- Normalt ses ikke problemer med brunrust, fordi der ved akssprøjtningen anvendes midler med effekt på rust, siger Kasper Holm Kristensen og tilføjer, at der i år er et meget lavt smittetryk på septoria.

- Der kom jo noget regn omkring 1. maj, og det skulle i teorien udløse en smitte med septoria, som ville gå i udbrud tre uger efter, men det har den ikke gjort i vores område. Så jeg havde forventet, at vi skulle se mere septoria i den her uge, end vi har, lyder det fra Kasper Holm Kristensen.