Hvis du har problemer med græsukrudt, kan sen vintersåning være en stor hjælp. Det viser markdemonstration, som Velas har stået bag.

For hvedesåning i begyndelsen af september til begyndelsen af oktober er der stor forskel på, hvor meget græsukrudtet bliver opformeret og hvilken kemi, der kan blive brugt. I august 2016 begyndte Velas en markdemonstration støttet af GUDP-midler, som skulle give større indblik i, hvordan agerrævehale, væselhale og italiensk rajgræs udvikler sig på i forvejen hårdt angrebede marker. Efter fire år er en af konklusionerne, at en såning af vinterhveden i første uge af oktober er et godt middel til at holde ukrudtstrykket nede.

- Det var lidt af en øjenåbner, at vi ved at udsætte såtidspunktet i et almindeligt pløjet system kunne bekæmpe væselhale med en almindelig behandling med en liter Boxer, siger Heller Elander.

Det var lidt af en øjenåbner, at vi ved at udsætte såtidspunktet i et almindeligt pløjet system kunne bekæmpe væselhale med en almindelig behandling med en liter Boxer

Helle Elander, planteavlskonsulent

I alt 12 led med over 90 parceller har indgået i markdemonstrationen. Seks af leddene var til vinterhveden, hvor der i de to blev lavet en tidlig såning i begyndelsen af september, mens de sidste fire led blev sået sent for at vise, hvilken effekt såtidspunktet ville have. Forskellen mellem den tidlige og sene såning har i markdemoen været enorm, og det skyldes til dels, at der er mindre spiringsenergi i græsukrudtet, når vi kommer hen i oktober i forhold til i september.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind