Fremover kommer vi til at opleve både varmere og vådere vintre, og derfor kan det kun gå for langsomt med at få styr på drænene på markerne. Sådan lyder det fra Agrovi.

Efter et år, der er på niveau med det vådeste år i dansk vejrhistorie, et efterår, der slår alle rekorder for regnmængder tyder det på, at vi fremover kommer til at opleve både varmere og vådere vintre. Derfor mener Agrovi, at det kun kan gå for langsomgt med at få styr på drænerne på marken:

- I vores branche er det altafgørende at kunne justere i forhold til de vejrmæssige udfordringer, vi oplever. Og når meteorologerne kontinuerligt viser os statistikker, der varsler en vådere fremtid, så skal vi tage det alvorligt. Det betyder, at vi skal prioritere vores dræn i endnu højere grad for at undgå marker, der igen og igen står under vand, siger Lars Åge Klausen, planteavlskonsulent i Agrovi.

Derfor inviterer Agrovi til et gratis drænkursus den 26. februar, der sætter fokus på at få sikret markerne mod oversvømmelse ved korrekt brug og vedligeholdelse af eksisterende dræn samt gode råd til etablering af nye dræn.

Rekord våd januar

Ifølge DMI har januar 2020 skrevet dansk vejrhistorie med en rekordhøj gennemsnitstemperatur på 5,5 grader. Sammenlignet med målinger fra de sidste 30 år, har januar derved været 1,6 grader varmere og otte millimeter vådere, svarende til over ti procent mere nedbør, end tidligere.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I 2021 udkommer DMI med en ny klimanormal for Danmark for perioden 1991-2020, der vil give et endnu tydeligere billede på vejrets udvikling i de sidste 30 år.