Verdensrekorden i høstning af vinterhvede blev i sommer forsøgt slået med hjælp af droneoptagelser og satellitkort på en mark i Haderslev. Teknologien stod distancen, selvom den danske tørke spændte ben for rekordforsøget.

Verdensrekorden for høstning af vinterhvede lyder på 16,7 tons per hektar og besiddes i dag af et landbrug på New Zealand. Havde sommerens ekstreme tørke ikke spillet planteavlsrådgiver Vagn Lundsteen et puds, havde rekorden dog sandsynligvis været på danske hænder i dag. I sommer var han nemlig konsulent ved et rekordforsøg hos Avlscenter Eskegaard i Haderslev, hvor data fra satellitkort og droneoptagelser blev brugt til at lokalisere, hvilke otte hektar, der kunne give det største udbytte på en godt 12 hektar stor mark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg fik Geoteam, der er specialister i præcisionslandbrug, til at lave droneoptagelser af marken for at kunne afsløre, hvor på marken biomassen var størst. På den måde kunne vi kortlægge meget præcist, hvilke områder vi skulle høste for at få det optimale udbytte, forklarer Vagn Lundsten, planteavlsrådgiver og direktør i Agro Balance.

Succes trods tørke

Efter rekordforsøget måtte landmanden i Haderslev og planteavlsrådgiveren sande, at de manglede 30 procent for at slå New Zealændernes rekord. Mens der blev høstet, målte mejetærskeren dog udbyttet, som efterfølgende kunne plottes ind på et udbyttekort, der tydeligt viste sammenhængen mellem forudsigelsen af biomassen og den reelle høst.

-  Det, vi kunne se på data fra droneoptagelserne og satellitkortene, var fuldstændig sammenfaldende med udbyttekortet fra mejetærskeren. Der er ingen tvivl om, at hvis det havde været et gennemsnitligt år uden den lange tørke, havde vi ramt rekorden. Vi prøver igen med samme metode næste år ? rekorden skal nok komme i hus, siger Vagn Lundsteen.

Milliarder at vinde

Tidligere på året blev det i en analyse fra Københavns Universitet konkluderet, at landbruget i Danmark kan vinde op til 1,2 milliarder kroner årligt, hvis alle implementerer præcisionslandbrug. Geoteam, der er tilfredse med, at droneoptagelserne virkede efter hensigten, er ikke i tvivl om potentialet og spår, at mange landbrugskonsulenter og især planteavlsrådgivere kommer til at arbejde med droneoptagelser og præcisionslandbrug i fremtiden.

- Vi er i stand til at optimere og tilpasse, hvordan vi behandler afgrøderne i mindre zoner. Ved at optimere ned i detaljen og graduere tildelingerne af eksempelvis udsæd og gødning i forhold til potentialet er der meget at hente på såvel omkostnings- som udbyttesiden, forklarer Klaus Fuglsang Rasmussen, der er specialist i præcisionslandbrug hos Geoteam.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Geoteam A/S leverer GPS-løsninger til præcisionslandbrug samt bygge- og anlægsbranchen.