Cirka 100 landmænd havde fundet vej til Agri Nords majsforsøgsarealer ved Haverslev i Himmerland, da der i dag var åbent i marken. Her var der forsøg med blandt andet sorter, næringsstoffer og efterafgrødetyper. Og det var høstklare majs, der stod på marken ? høstklare seks uger tidligere end normalt.

- Vi høster på mandag, fortæller planteavlskonsulent og tovholder for majsdagen, Anders Spanggaard Christensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han og kollegaerne tog i sidste uge tørstofanalyser af majsen, og de viste over 30 procent tørstof, hvilket er indikatoren for, at majsen er moden og høstklar.

- Alle tidlige sorter her i Himmerland er ved at være klar, fortæller han.

Ekstremt tidlige sorter knækket

I Himmerland bruger man tidlige sorter for, at majsen, i det kølige Nordjylland, kan nå at blive færdig til høst. Derfor har man søgt efter så tidlige sorter som muligt, men det advarer Anders Spanggaard nu imod.

- Stort set alle vores ekstremt tidlige sorter er væltet i år efter en storm, fortæller han.

Han råder derfor til, at man i Nordjylland vælger tidlige sorter, men ikke ekstremt tidlige sorter. Dog kan de bruges i de tilfælde, hvor man sår majs efter græs, understreger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Høsttidspunkt afhængig af fodersituationen

Jørgen Aagreen fra KvægXperten var sammen med en række frø- og kemifirmaer repræsenteret på majsdagen.KvægXpertens opmålinger viser også, at høsttidspunktet de fleste steder er inde. Dog er det afhængigt af, hvordan resten af fodersituationen ser ud.

- Hvis man mangler stivelse i sin foderration, så skal man vente med at høste majsen, men hvis man mangler græs og dermed fordøjelige cellevægge, så skal majsen høstes nu, hvor blade og stængler er mere fordøjelige, siger han.

Ifølge Jørgen Aagreen viser alle prognoser og observationer, at udbyttet af majsen i år ender på 75-100 procent af normalen. Majsbrand bør ikke give anledning til ændringer.Noget, der kan tage toppen af udbytterne i år, er svampesygdommen majsbrand, som har ramt alle sorter. Chefkonsulent for Agri Nord Planteavl, Flemming Floor Jensen, maner dog til besindighed.

- Majsbrand er opstået på grund af de ekstremt høje temperaturer, og det er kun set i de mest tørre pletter. Man bør derfor ikke gå i panik og lave om på sædskiftet, fordi vi i år har set enkelte angreb, siger chefkonsulenten.