Hvis cikorie skulle løse dansk svineproduktions problem med kastration, ville det betyde, at en urealistisk stor del af de danske markeder skulle bruges til cikorie-dyrkning.

Sådan lyder den konklusion, DLG og Aarhus Univeristet er kommet frem til, og derfor er det cikorie-forsøg, som Aarhusegnens Andel var partner i, "skudt til hjørne".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det oplyser chefkonsulent Jesper Pagh, DLG.

Da Aarhusegnen kom i økonomiske problemer, delte DLG og Danish Agro Aarhusegnens forretninger. Danish Agro overtog blandt andet hovedsæde i Galten, hvor der lå et pænt lager af cikorie, som foreløbig har været nok til at servicere de landmænd, der ønsker cikorie i deres svinefoderblandinger, oplyser salgsdirektør Jacob Tetzlaff, Danish Agro.

Men det var DLG, der overtog partnerskabet i det forsøg med cikorie, som Aarhusegnen havde taget initiativ til for at klarlægge cikoriens indflydelse på skatol og andosteron.

Cikorie er ikke det rigtige håndtag

- Forsøg har vist, at cikorie har en effekt på skatol og andosteron, men vi er også kommet frem til, at cikorie ikke er det rigtige håndtag til at undgå kastration, siger Jesper Pagh.

- Hvis det skal have en effekt, skal indholdet af cikorie i slagtesvinefoder være 10 procent, og så er det endda ikke nok til at undgå kastration. Hvis man skal bruge så store mængder cikorie, vil det kræve, at en ganske betydelig del af landbrugsarealet sås til med cirkorie, og det finder vi ikke realistisk. Desuden er det også et spørgsmål om, hvor man finder den kapacitet, der skal bruges til at tørre cikorien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Men vi arbejder videre på at finde en mere effektiv og billig måde at få en tilsvarende effekt, fortæller Jesper Pagh.

- Via de hidtidige forsøg er der blevet udviklet en laboratoriemodel, så vi kan scanne, om der er tilsvarende bioaktive komponenter i andre planter, i alger, i bakterier eller andre steder i naturen, så man kan finde komponenter med endnu bedre effekt mod skaltol og andosteron end i cikorie.

- Så cikorie er på en måde kørt ud på et sidespor, hvad angår effekten over for skatol og endosteron, men vi arbejder fortsat med problematikken, siger chefkonsulenten.

- Desuden er der fortsat et marked for cikorierod, der bruges rundt i Europa som et prebiotika til smågrise. Det er inulinen, der påvirker mikrofloraen i tarmene positivt, siger Jesper Pagh.