Hvad er den bedste måde at have tilgængeligt kvælstof til ens afgrøder? Det kan være i form af fast eller flydende handelsgødning, og i nogle tilfælde er løsningen den helt koncentrerede ammoniak. Gennem årerne har antallet af bedrifter, der bruger ammoniakken været rimelig stabil, men det er som om, at flere er begyndt at spekulere i, om ammoniak måske er en fornuftig løsning til blandt andet kartofler, roer og vårbyg.

Der er flere fordele og selvfølgelig også nogle ulemper ved at gå efter ammoniakken. Den binder sig til jorden og frigiver sig langsomt til afgrøderne. Det gør den til en oplagt kvælstofkilde over en lang periode, hvor afgrøderne kan drage nytte af den. Den binder sig til jorden, uanset om den er tør eller fugtig, og det gør ammoniakken velegnet til både lette og svære jorde. Og så frigives den til afgrøderne uafhængigt af, om der er nedbør eller ej. Desuden er den så koncentreret, at der kun skal små mængder ud for at dække kvælstofbehovet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ammoniakken er på mange måder en virkelig god kilde til kvælstof, men den er ikke så nem at håndtere som andre typer gødning. Den er meget basisk og derfor ætser den, hvis den kommer i kontakt med huden eller i øjnene. Desuden er den under fem til otte atmosfæres tryk og skal opbevares i trykbeholder. Så det kræver en del mere opmærksomhed ved påfyldning såvel som ved kørsel med ammoniakken.

Kursus i sikkerhed er en god idé, og det er sikkerhedsudstyr også, når man arbejder med ammoniakken. Handsker og briller ved påfyldning samt en masse vand, der er tilgængeligt på traktoren, når man er ude og køre, så eventuel kontakt med huden hurtigt kan behandles, inden man kan nå at få professionel hjælp.

Bent Jensen fra Lolland har snart gennem 50 år kørt med ammoniak og har gennem den tid gode erfaringer med det. For nylig byggede han et frontmonteret ammoniaksæt, der nedfælder ammoniakken, inden rotorharvesåsættet sår vårbyggen. På den måde sparer han en arbejdsgang, da nedfældning og såning foregår samtidig, og han opnår en stor fleksibilitet, fordi frontsættet kan afmonteres, når han ikke har brug for det. Eneste anke, han har over at bruge ammoniakken, er, at han hver sjette år skal bruges en del penge på at få trykprøvet tankene.