Der er flere ting, du skal være opmærksom på, inden kartoflerne skal i jorden og lige efter. Især vand, varme og bejdsemidler skal tages under behandling.

I denne artikel giver direktør i BJ-Agro, Benny Jensen, sine bud på, hvilke ting du skal arbejde med, inden kartoflerne skal i jorden.

- Vi har flere komplekse og usikre faktorer forud for denne sæson. At vi ikke ved, om vi kan vækststandse effektivt til efteråret, øget udvaskning af næringsstoffer fra jorden, klargøring af kartoflerne inden de skal i jorden samt valg af bejdsemiddel. Det mest oplagte nu og her er at rette blikket mod de våde marker. Og her er der to faktorer, du skal være opmærksom på.

1. Vent med kørsel på marken. Det er vigtigere end nogensinde før at holde igen med jordbearbejdning, indtil jorden er klar. Kartoflen er en meget følsom afgrøde i forhold til strukturskader i jorden, fordi den i forvejen har et meget lille rodnet. Derfor er det ekstra vigtigt, at man ikke får lavet køresåle i marken ved at begynde for tidligt med udbringning af husdyrgødning, eller bare generelt går for hurtigt i gang med jordbearbejdningen. Selv kørsel ganske få dage før jorden egentligt er klar kan ødelægge resten af sæsonen for kartoflerne. Så er det er alfa og omega, at du har tålmodighed til at vente. Hvis du har store arealer, hvor du har planlagt at dyrke kartofler, kan det være nødvendigt at skille de usikre områder ud og simpelthen lave jordbearbejdningen og lægningen ad flere omgange. Hvis marken har nogle kritiske områder, så skær dem fra på forhånd, inden der køres på dem.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind