Modernisering af ferieloven 80 år efter den første ferielov. Ny ferielov indfører helt nye principper og får stor betydning for alle arbejdsgivere og lønmodtagere.

Den første ferielov blev vedtaget i 1938, og den gav alle lønmodtagere ret til to ugers ferie. Før dette tidspunkt fandtes der hverken overenskomster eller lovgivning, der gav lønmodtagerne ret til ferie. Tilbage i 1800-tallet var arbejdsdagen ofte 10 - 12 timer, seks dage om ugen. Enkelte faggrupper havde endnu længere arbejdsdage, og på landet arbejdedes ofte alle ugens syv dage. Men altså - ingen ferie.

Først blev søndagsarbejde forbudt ved lov, dernæst kortere arbejdsdage men ikke før 1938 lovbestemt ferie. I slutningen af 1970'erne var feriens længde vokset fra to uger til et krav om fem ugers ferie, og det blev snart efter også en del af ferieloven. Nu er sommerferien 2018 slut for de fleste, og allerede fra næste år skal vi se på retten til ferie med nye øjne.

Ny ferielov fra 2020 - helt nye principper indføres

Den 25. januar 2018 vedtog Folketinget en ny ferielov, og der gøres op med et princip for optjening af ferie, der har været gældende i generationer, nemlig det forhold at man optjener ret til ferie i det såkaldte "optjeningsår" (1. januar - 31. december) og den optjente ferie skal afholdes i det efterfølgende ferieår (1. maj - 30. april året efter optjeningsåret). Denne ordning er indarbejdet og velkendt på arbejdsmarkedet og blandt arbejdsgivere og lønmodtagere, men pr. 1. september 2020 bliver denne model afskaffet, og i stedet indføres samtidighedsferie, nemlig en ordning, hvorefter ferien afvikles samtidig med at den optjenes.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind