Der er udbredt enighed blandt flere fagpersoner om, at der eksisterer et stort behov for, at virksomheder inden for landbruget og andre brancher afsætter ressourcer til at uddanne ledere.

- Det er rigtig, rigtig vigtigt, at uddanne ledere, siger Vittus Bernlow, der er teamleder for ekstern HR, Agri Nord, og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har set mange eksempler på, at ledere i landbruget ikke ved, hvordan de skal håndtere jobbet, og så opstår der unødige konflikter, der kan have alvorlige konsekvenser.

Tilfældigt

Ifølge Vittus Bernlow er mange af lederne i industrien blevet ledere mere eller mindre ved et tilfælde.

- Mange er blevet ledere over en kaffekop, og det betyder at de ikke har lært at uddelegere og varetage ledelse i praksis, udtaler han.

Det billede genkender Claus Andreasen, der er udviklingskonsulent i Himmerlands Udviklingsråd.

- En lang række af de virksomheder, vi har med at gøre, har ledere ansat, som har opnået ledelsesansvaret ved et tilfælde. Det vil sige at mange af disse ledere oplever at stå i situationer, hvor de mangler konkrete værktøjer, til at håndtere dem optimalt. Derfor synes vi, det er en rigtig god idé, at sende medarbejdere på ledelseskursus, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lagerchefen

En af de ledere som Vittus Bernlow og Claus Andreasen taler om, er Carsten Nørhave. Han er ansat som butiks- og lagerchef ved Hjallerup Maskinforretning.

- Vi er jo ikke uddannede ledere. Vi er blevet det, fordi vi kunne påtage os ansvaret og havde de faglige kompetencer, der skulle til.

Og hvad sker der så, når lederne i virksomhederne ikke har lært at være ledere?

- Hvis ikke virksomhederne afsætter ressourcer til talentudviklingen, er der en reel risiko for, at de går glip af den potentielle vækst, udtaler Claus Andreasen.

Og ifølge Vittus Bernlow er konsekvenserne heller ikke til at tage fejl af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Alt for ofte sker det, at der opstår konflikter på grund af dårlig kommunikation. Landmanden tror, han har forklaret, hvad for en opgave der skal løses, men medarbejderen har ikke forstået den eller hørt den. Det bliver ord mod ord og opgaven bliver ikke løst, forklarer han.

Han mener, der er et stort behov inden for landbruget for at fokusere på "praktisk, jordnær ledelse". Med det mener han, at lederne skal lære, hvordan de holder afdelingsmøder, tager referater, så der er klare aftaler om opgavefordeling og ikke mindst, skal de lære at kommunikere med henblik på at forstå hinanden.

Desværre kender Vittus Bernlow flere eksempler på manglende kendskab til at håndtere ledelse i praksis og det kan have alvorlige konsekvenser.

- Hvis det ikke går efter virksomhedsejerens hoved, handler han bag om ryggen på den ansvarlige, fordi det er nemmere, og så mister han altså en god driftsleder, siger han.

Lederkursus

Konklusionen er derfor klar: Ledere, mellemledere og kommende ledere bør tage en grundlæggende uddannelse inden for ledelse, ifølge Vittus Bernlow, Claus Andreasen og Carsten Nørhave.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Efterspørgslen på konkrete ledelsesværktøjer kan Erhvervsskolerne Aars i mødekomme.

Den 24. februar udbyder de et nyt forløb af Den grundlæggende lederuddannelse, der er bygget op omkring 5 moduler. Kursisterne kommer blandt andet rundt om konflikthåndtering, ledelse og samarbejde, kommunikation og medarbejderinvolvering.

- Efter at have deltaget i kurset, har jeg forstået, hvor meget ledelse handler om mennesker. Jeg har lært mig selv bedre at kende og dermed mine medarbejdere. Nu spørger jeg "hvorfor" en situation er opstået, i stedet for bare at reagere på den. Kort sagt har jeg lært at agere frem for at reagere. Det kommer mine medarbejdere til gode, fordi jeg også har lært, hvorfor de reagerer, som de gør, forklarer Carsten Nørhave.