Landbruget er ifølge formanden for Landbrug & Fødevarer, Planteproduktion godt på vej til at realisere målene om at udlede mindre kvælstof til vandmiljøet - og det er opnået helt uden blandt andet obligatoriske randzoner om alle vandløb.

Det viser en ny analyse fra Videncentret for Landbrug på baggrund af data fra Aarhus Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Undersøgelsen konkluderer, at udledningen af kvælstof er reduceret med 7.000 tons mere, end Naturstyrelsen forudsætter i sit udgangspunkt for reduktionsbehovet ifølge Grøn Vækst-aftalen. Analysen omfatter udviklingen til og med 2012. De 7.000 tons ekstra reduktion af kvælstof svarer ifølge Torben Hansen til knapt tre gange den forventede effekt af at indføre randzoner.

- I forudsætningerne for regeringens planer for vandmiljøet var ambitionen, at udledningen skulle nedbringes med 9.000 tons. Det mål er således tæt på at være nået allerede nu, før planerne er trådt i kraft, fremhæver han.

- Det er resultatet af allerede ændret landbrugspraksis, som er slået igennem med væsentligt større effekt, end myndighederne vurderede, da det blev bestemt at indføre randzoner og flere andre tiltag for at nå målet, siger Leif Knudsen, chefkonsulent i Videncentret.

Væk med randzoner

Analysen glæder Torben Hansen, formand for Landbrug & Fødevarer, Planteproduktion.

- Det betyder, at vi allerede inden regeringens vandplaner er trådt i kraft, stort set er nået i mål med den reduktion, som vandplanerne skulle give. Der er derfor ikke nogen faglig grund til, at regeringen holder fast i kravene om obligatoriske randzoner omkring vandløb og om dyrkning af ekstra efterafgrøder, siger Torben Hansen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han mener, at afskaffelse af randzonerne, hvis samlede areal svarer til størrelsen af Bornholm, vil give landbruget et markant løft.

- Det vil fjerne en meget stor sten i skoen for erhvervet. Det vil blive muligt at øge pro-duktionen og sikre en bedre økonomi, og vi vil i langt højere grad kunne levere råvarer til at understøtte regeringens vækststrategi.