Efter tre års forsøg løfter biologer fra Dansk Skaldyrcenter nu en del af sløret for resultaterne af et forsøg, der har været ventet med spænding blandt landets biologer og politikere i kommunerne langs Limfjorden.

I Skive Fjord har et anlæg med muslinger på 90 kilometer nylonreb årligt produceret 1.100 ton muslinger for at undersøge deres evne til at rense vandet for næringsstoffer, og den foreløbige konklusion lyder, at muslingerne er en billig og effektiv metode til at fjerne kvælstof og fosfor. Det skriver Ingeniørens webversion ing.dk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- De er lige så effektive som de fleste landbaserede virkemidler (efterafgrøder, rodzoneanlæg og randzoner, red.), men faktisk et endnu billigere virkemiddel, hvis man tager med i regnestykket, at de også gør vandet renere, så eksempelvis ålegræs nemmere kan brede sig, siger havbiolog og ph.d. Jens Kjerulf Petersen, der også er direktør i Dansk Skaldyrcenter, der står bag forsøget, til ing.dk.

Beregninger viser, at en tredjedel af det kvælstof, som muslingen indtager i form af planktonalger, bliver i muslingen. Derved bliver det altså fjernet, når muslingen høstes.