Lyt til artiklen:

Ny teknologi skal skabe bedre indsigt i PFAS i fødevarer

00:00
Hastighed: ???x
03:14

Siden 2011 har Fødevarestyrelsen rutinemæssigt kontrolleret fødevarer for PFAS og overvåger niveauet. Men der kan dog være lokale udsving, som i 2021 i Korsør, hvor oksekød markant overskred grænseværdierne for PFAS-stoffer.

Samtidig presser Danmark, og fødevareminister Jacob Jensen (V), på for at opstille lavere fælles EU-grænseværdier for PFAS-niveauer i fødevarer, end der lige nu er gældende.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det store fokus på PFAS kan i fremtiden medføre et øget behov for kontrol og testning af PFAS-niveauer i fødevarer, vand og landbrugsjord. Udfordringen er imidlertid, at de analysemuligheder, vi i dag står med, både er besværlige, langsommelige og omkostningstunge.

Miljøstyrelsen: Vi kommer til at leve med PFAS i vores omgivelser

Se også:

Miljøstyrelsen: Vi kommer til at leve med PFAS i vores omgivelser

Derfor har GUDP givet tilsagn om projekttilskud på 12 millioner kroner til projektet PFAS Detect, der vil udvikle nye analyseværktøjer til brug i fødevareindustrien.

- Problemet med de analysemetoder, vi har i dag, er, at man ikke kan få svar på en prøve med det samme. Når man har taget en prøve på fødevaren, skal den sendes ind til et laboratorie, der har specialiseret personale og udstyr til rådighed. Den proces strækker sig typisk over to uger. Sælger man friske fødevarer, er det ikke holdbart. Dertil er det dyrt at teste PFAS-niveauet i fødevarer, siger Jacob Højgaard, der er chef for forskning og udvikling hos Pisco ApS og projektleder for PFAS Detect i en pressemeddelelse fra Landbrugsstyrelsen.

Projektet vil derfor udvikle tre forskellige måleinstrumenter, der ikke kræver et laboratorie eller specialiseret personale, men som derimod kan betjenes uden større instruktion og give svar på prøven med det samme.

- Det første måleinstrument minder lidt populært sagt om corona-quick-testen og kan give et kvalitativt enten/eller-svar. Forstået på den måde, at måleinstrumentet vil påvise PFAS, hvis niveauet er over en vis tærskelværdi, siger Jacob Højgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ny forskning: Spildevandsslam som brændstof i stedet for på landbrugsjord

Se også:

Ny forskning: Spildevandsslam som brændstof i stedet for på landbrugsjord

- Det andet måleinstrument, PFAS-laboratorie-testen, kan bruges til at udføre en kvantitativ måling af PFAS-niveauet med samme høje præcision, som man kan i et traditionelt analyselaboratorie. Den kræver lidt større instruktion at bruge, uden at man dog har brug for en bioanalytisk uddannelse.

Selvom PFAS-laboratorie-testen kan give det samme svar, som kan frembringes via en laboratorieprøve, er den væsentlige fordel ved måleinstrumentet, at det kan give svar på PFAS-analysen inden for kort tid.

Ekspertgruppe skal finde løsninger på PFAS i naturen og miljøet

Se også:

Ekspertgruppe skal finde løsninger på PFAS i naturen og miljøet

- Det tredje og sidste måleinstrument, PFAS-håndholdt-testen, er en håndholdt videreudvikling af PFAS-laboratorie-testen, og dermed også et kvantitativt måleinstrument. Måleinstrumentet er ikke nær så præcis som laboratorie-testen, men til gengæld nemmere at anvende, og så kan det give svar med det samme, fortæller Jacob Højgaard.

PFAS Detect forventer at kunne udbrede de tre måleinstrumenter til store dele af fødevaresektoren i Danmark