Lyt til artiklen:

Mulighed for at søge restbeløb fra tyveårig miljøordning i 2025

00:00
Hastighed: ???x
02:59

man kan i 2025 søge om at få udbetalt den resterende del af dit samlede tilsagnsbeløb på arealer med et tyveårigt tilsagn om fastholdelse eller miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger på én gang, det skriver landbrugsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Hvis man ikke søger om at få restbeløbet udbetalt, kan man fra 2026 ikke få udbetalt tilskud for 3-meterbræmmer og naturarealer. Man skal selv søge om at få udbetalt restbeløbet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder, at hvis man f.eks. har et tilsagn om fastholdelse med start i 2012 på et permanent græsareal, hvor tilskudssatsen er 1.800 kr./ha, så kan man i 2025 få udbetalt det resterende tilskudsbeløb på 14.400 kr./ha for de sidste otte år på én gang.

Man skal opfylde nogle krav for at få udbetalt restbeløbet.

Der skal være tinglyst en servitut på arealet, hvor det fremgår, at der permanent er forbud mod at bruge pesticider og gødning, ligesom arealet skal være udtaget af almindelig landbrugsdrift og ikke må omlægges.

Bliver arealet brugt til afgræsning eller slåning, og/eller har man et tilsagn om Pleje af græs- og naturarealer på arealet, kan dette tilsagn fortsætte. man kan også søge et nyt tilsagn om Pleje af græs- og naturarealer på arealet, uanset om der er udbetalt restbeløb fra den tyveårige ordning.

Tilsagn til arealer kan ophøre

Tilsagnet ophører efter udbetaling af restbeløbet, hvis der er gået mindst 5 år af tilsagnsperioden, dvs. tilsagnet er begyndt 1. september 2020 eller før.

Hvis man har et tilsagn, der er begyndt i 2021 eller 2022, kan man søge om at få udbetalt restbeløbet, men tilsagnet ophører ikke. Tilsagnet vil så køre videre i 2026 og 2027 med krav om årlig indberetning mm., men man får ikke udbetalt yderligere tilskud. Tilsagnet kan så ophøre efter 5 år fra tilsagnets start.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad skal man for at gøre for at søge?

Man skal selv søge om at få udbetalt restbeløbet. De forventer, at man kan søge om udbetaling af restbeløbet i Fællesskema 2025.

Hvis arealet er bortforpagtet, og forpagter vil søge udbetaling af restbeløbet, skal man så udfylde en erklæring, så det tydeligt fremgår, at ejer er indforstået med, at forpagter søger udbetaling af restbeløbet.

Hvis arealet er bortforpagtet, men ejer vil søge udbetaling af restbeløbet, skal man sørge for, at tilsagnsarealet producentskiftes tilbage til ejeren senest på tidspunktet, hvor ejeren søger udbetaling af restbeløb.