Lyt til artiklen:

Dansk og ukrainsk samarbejde skal genopbygge Ukraines landbrug

00:00
Hastighed: ???x
02:12

Ukraine er en af verdens største landbrugsnationer og korneksportører, og med målrettede angreb har Rusland gjort fødevarer til et våben i krigen.

Danmark og den danske fødevareklynge har både kompetencer og løsninger, som kan hjælpe Ukraines genopbygning af landbrugs- og fødevareproduktionen, og det er en af grundene til, at den danske fødevareminister Jacob Jensen (V) rejste til Ukraine fra den 9. til 11. oktober. Med på rejsen var en erhvervsdelegation bestående af 17 danske virksomheder med relation til fødevare- og landbrugsindustrien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Øverst på ministerens program stod mødet med den ukrainske landbrugsminister Solskyi Mykola.

- Fra dansk side handlede turen først og fremmest om at vise vores uforbeholdne støtte til ukrainerne og tilbyde dem vores hjælp fra både politisk og erhvervsmæssigt hold. Danmark og Ukraine har gennem mange år som store landbrugsnationer haft et godt samarbejde på landbrugsområdet, og det er især i krisetider, at vi skal bevise samarbejdets værd, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Han er glad for, at Danmark kan bidrage til genopbygningen af Ukraines landbrugssektor.

- Med aftalen sætter vi en tyk streg under, at vi står bag Ukraine og er klar til hjælpe dem med at genopbygge landbrugs- og fødevareproduktionen i landet. For mig at se vil mere samhandel blandt andet med danske virksomheder skabe værdi, som er grobund for Ukraines selvstændighed og i sidste ende sejr over Rusland.

Udover at drøfte Ukraines fremtidige medlemskab af EU, og hvordan Ukraines eksport af særligt korn kan sikres, underskrev de to ministre en samarbejdsaftale, som etablerer et flerårigt samarbejde på landbrugs- og fødevareområdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er første gang, siden krigen brød ud i 2022, at en dansk erhvervsdelegation besøger Ukraine.