Lyt til artiklen:

Ny rapport kaster lys over Fussingøs historisk herregårdslandskab

00:00
Hastighed: ???x
02:42

Fussingø har en lang historie, og landskabet omkring slottet fremtræder stadig i dag som et udtalt herregårdslandskab med spor efter århundreders godsdrift og herregårdsliv. Det er dette righoldige herregårdslandskab, som nu er blevet beskrevet. Det skriver Gl. Estrup i en pressemeddelelse.

Kasper Steenfeldt Tipsmark, der er museumsdirektør ved Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum og bestyrelsesformand i Dansk Center for Herregårdsforskning, forklarer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- For os har arbejdet med rapporten handlet om at dokumentere
og forstå Fussingø som herregårdslandskab. Det har været vigtigt for os at gøre det netop nu, da omdannelsen til naturnationalpark vil betyde ændringer af eksempelvis jordbundsforhold og vegetation, der fremover kan gøre det vanskeligere for os, at se de kulturhistoriske spor, som området rummer. Med rapporten dokumenterer vi den historiske kontekst, som de fredede elementer indskriver sig i, og det vil også bidrage til Naturstyrelsens fortsatte arbejde med både tilsyn og formidling.

Herregårdslandskab under forandring

Rapporten om Fussingø er den første af sin art og fungerer som model for, hvordan andre danske herregårdslandskaber kan beskrives. I disse år sker der mange forandringer med det danske landskab - det gælder også herregårdslandskaberne, der foruden naturværdier repræsenterer både store rekreative, kulturhistoriske og økonomiske værdier. Senest er der således lagt op til en lovændring, der giver grønt lys til opstilling af solcelleanlæg og vindmøller i beskyttede danske herregårdslandskaber.

- Vi vil som kulturhistorisk institution gerne være med til at give vores input til diskussionen om herregårdslandskaberne. Landskaberne lader sig ikke konservere, de vil uvægerlig altid til en vis grad være under forandring, men nogle landskaber har særlige kvaliteter, der beriger os, og som repræsenterer en fælles kulturarv - de landskaber er det vores opgave at dokumentere, fremhæve og værne om", siger Kasper Steenfeldt Tipsmark.

Rapporten om herregårdslandskabet på Fussingø lanceres ved en
reception for særligt indbudte på Fussingø 22. marts. Rapporten trykkes i et begrænset oplag og kan rekvireres ved henvendelse til Dansk Center for Herregårdsforskning. I løbet af foråret vil den blive gjort tilgængelig online på forskningscenterets hjemmeside. Udarbejdelsen af rapporten er støtte af Hedeselskabet.