Kapitel 7 i den nye trekløverregerings grundlag handler om fødevarer, landbrug og fiskeri, og i dette kapitel bekræftes den danske fødevare- og landbrugssektors betydning som vækstmotor i dele af Danmark, ser mangler arbejdspladser.

Det fastslås, at regeringen vil sikre rammer og vilkår, der understøtter et bæredygtigt og effektivt landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Præcisionslandbrug

Regeringen skriver således, at "I fremtidens præcisionslandbrug skal der ske en videreudvikling af produktionsformerne byggende på digitalisering, anvendelse af big data og andre teknologiske virkemidler, der blandt andet kan mindske forbruget af gødning og sprøjtemidler, hæve produktiviteten og forenkle samt effektivisere samspillet med myndighederne."

Desuden bekræftes regeringens opbakning til Fødevare- og landbrugspakken, herunder målrettet regulering af kvælstofudledningen.

Men der står herefter, at efterfølgende tilpasninger af pakken skaber større sikkerhed for miljøbeskyttelsen samtidig med, at de centrale elementer er fastholdt uændret.

Udlicitering af skovdrift

Det fastslås også, at regeringen vil fortsætte implementeringen af Naturpakken og dermed styrke biodiversiteten gennem udlægning af et større statsligt skovareal, så der samlet set er mindst 25.000 hektar statslig og privat biodiversitetsskov, herunder urørt skov.

Regeringen satser også på markedsdreven videreudviklingh af økologien, så den danske førerposition inden for økpologi kan videreudbygges og styrkes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endelig lægges der op til, at en højere andel end de nuværende 40 procent af de 100.000 hektar statsskove, der nu drives af Naturstyrelsen, skal drives af private operatører gennem udlicitering.