Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen oplyser i et svar til tidligere miljøminister Ida Auken (RV) - der ønsker at vide, hvilke skøn, der ligger bag oplysninger om, at høstudbytterne vil stige med to procent årligt med de nye gødskningsregler - at det i rapporten "Revurdering af baseline", der er udarbejdet af Aarhus Universitet i 2016, blandt andet konkluderes, at med udgangspunkt i økonomisk optimal N-gødskning anslås en årlig vækst i tørstofudbytter på tværs af afgrøder på 0,7 procent:

- Stigningen i høstet kvælstofmængde vil forventeligt være mindre end stigningen i tørstofudbytter, anslået mellem 30 og 70 procent af stigningen i tørstofudbytterne, hvilket giver en årlig stigning i N-udbytter på 0,2 til 0,5 procent, oplyser ministeren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere henvisninger

Der er ifølge Esben Lunde Larsen i rapporten, "Revurdering af baseline", foretaget en beskrivelse af udviklingen i udbytter dels generelt og dels for specifikke afgrødetyper:

- Aarhus Universitet har foretaget en vurdering af udviklingen i høstudbytter blandt andet på grundlag af høstdata fra Danmarks Statistik, fortsætter ministeren.

Der henvises desuden til yderligere artikler om emnet, herunder "Kvælstoffrigivelse fra jord og kvælstofoptagelse i vinterhvede over 25 år".

- Aarhus Universitet beskriver på denne baggrund udbytteændringer for en række afgrøder fordelt over årene, og vurderer samlet, at der vil være en årlig udbyttestigning på 0,7 procent. Høstudbytterne i Slesvig-Holsten og Sverige er steget henholdsvis 15 procent og 10 procent i perioden fra 2005-2014. Der er i denne besvarelse taget udgangspunkt i udbyttestigningen for vinterhvede, da dette er en udbredt afgrøde begge steder, slutter Esben Lunde Larsen.