Regeringen foreslår i forbindelse med sin vækstpakke, at landbrugsejendomme ikke længere skal have landzonetilladelse til landbrugsbyggeri i forhold til byggeriets placering, men skal ifølge Pia Olsen Dyhr fra SF kunne bygge uden at søge tilladelse - hvor de ønsker det.

Derfor har hun spurgt erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, hvordan han vil sikre arealer, der bidrager til at udmønte Danmarks internationale forpligtigelser til at standse tabet af biodiversitet i 2020, når regeringen foreslår, at give fuld frihed til at placere og opføre titusindevis af kvadratmeter nye staldbygninger og gyllebeholdere i det åbne land.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ministeren henviser i sit svar til, at strukturudviklingen i landbruget betyder, at der er kommet større bedrifter og et behov for nye bygninger for, at produktionen kan være effektiv og indtjeningen sikres.

Flere ejendomme

- En landbrugsvirksomhed skal kunne udvikle landbrugsdriften og herunder det nødvendige landbrugsbyggeri under hensyn til den samlede virksomhed. Bedriften skal ikke være begrænset af, at byggeriet skal være tilpasset den enkelte ejendoms størrelse, skriver ministeren blandt andet.

Han henviser til, at det i dag er sådan, at opførelsen af nødvendigt landbrugsbyggeri, uden landzonetilladelse er relateret til den enkelte ejendoms drift.

- Reglerne gælder derfor ikke for det landbrugsmæssige bedriftsbegreb, hvori der kan indgå flere ejendomme. Samtidigt er det i dag praksis, at kommunen giver landzonetilladelse til etablering af beboelsesbygning inden for 20 meter fra eksisterende bebyggelse, fortsætter Troels Lund Poulsen.

Mere end 20 meter

Regeringen forslår derfor, at erhvervsmæssigt, nødvendigt byggeri, som ikke kræver landzonetilladelse, fremover også kan være byggeri, der er nødvendigt for landbrugsbedriften, da en moderne landbrugsbedrift ofte omfatter flere landbrugsejendomme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Placeringen af nybyggeri på den enkelte landbrugsejendom skal samtidigt imødekomme strukturudviklingen inden for landbrugserhvervet, med større og flere bygninger.

- Regeringen vil derfor sikre, at kommunalbestyrelsen efter en konkret vurdering kan give landzonetilladelse til etablering af nybyggeri på en landbrugsejendom mere end 20 meter væk fra eksisterende bebyggelse. Kommunerne skal fortsat sikre, at bygningerne opføres under hensyntagen til naturen, svarer erhvervs- og vækstministeren.

Fortsat forbud

I forhold til spørgsmålet om Danmarks internationale forpligtelser vedrørende biodiversitet forklarer miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, at en ændring af de nuværende krav om landzonetilladelser ikke vil berøre reglerne i Naturbeskyttelsesloven:

- Der vil således for eksempel fortsat være et forbud mod at ændre tilstanden på arealer, der er omfattet af Naturbeskyttelsesloven§3. Desuden vil der fortsat gælde regler, der sikrer beskyttelsen af Natura 2000 områderne og EU-beskyttede arter. Ændringen vil ikke have betydning for Danmarks muligheder for at indfri sine internationale forpligtelser. Regeringen ønsker at værne om den danske natur og vil bidrage til målet om at standse tilbagegangen i biodiversiteten ved at prioritere naturindsatsen, hvor det giver mest biodiversitet for pengene, svarer Eva Kjer Hansen.