Case IH Maxxum er ikke en Puma, men i Multicontroller-versionen er traktoren kun en halespids fra at kunne måle sig med den noget større model

Aftalen med den danske Case IH-importør var, at vi skulle prøvekøre den nye Case IH Maxxum Multicontroller.

Men da jeg stod foran testtraktoren med den røde frontlæsser, troede jeg et øjeblik, at der var sket en misforståelse, og at traktoren var en lille Puma.

Men ganske som aftalt var det topmodellen i den nye Case IH Maxxum Multicontroller-serie. At traktorerne let kan forveksles skyldes, at de to modeller deler førerkabine, og at instrumenteringen i den nye Maxxum Multicontroller stort set er identisk med det, der findes i den større Puma.

Tåler at blive sammenlignet

Hver gang vi har testet Puma, har førerkabinen og komforten i kabinen scoret topkarakter. Jeg var derfor ret spændt på, om Case IH havde formået at transformere komforten ned i den mindre Maxxum-serie, som består af seks modeller. Mindste model er Maxxum 110 Multicontroller med 123 hestekræfter, mens vores testede er topmodellen Maxxum 140 Multicontroller med 152 hestekræfter.

Detaljer følger senere, men allerede her kan jeg afsløre, at komforten i Maxxum Multicontroller bestemt kan måle sig med det, vi finder i Puma, og at det nye armlæn har løftet betjeningen af mellemklassetraktoren op på et niveau, som findes i betydelig større traktorer.

Findes i to varianter

Maxxum-serien fra Case IH kan groft opdeles i to linier, hvor basismodellerne har mekanisk betjening af eksempelvis hydraulikventiler og gearskifte. Modellerne har også en lidt ældre motorteknologi med et mekanisk reguleret brændstofsystem.

Multicontroller-serien repræsenterer den avancerede teknologi i såvel førerkabine som under motorhjelmen. Det udmønter sig i moderne motorer med elektronisk regulering og boost, som forøger effekten ved transportkørsel, eller når enten kraftudtaget eller hydraulikken anvendes. I kabinen indtager det nye armlæn med multicontroller og den trykfølsomme AFS Pro 300 skærm vigtige funktioner i betjeningen af traktoren.

Gearskiftet forgår eksempelvis med trykknapper på kørehåndtaget, og kun en enkelt gang skal jeg have fat i gearstangen, for at skifte og gennem de 17 fremadgående gear.

Kontrol med stort set alt

Er man vant til at køre Case IH Puma føler man sig øjeblikkelig hjemme i den nye Maxxum Multicontroller.

Design og funktionalitet af såvel armlæn som kørehåndtag er fin. Funktioner som til- og frakobling af firehjulstrækket, differentialespærret samt transmissionens autofunktioner betjenes med fingerspidserne. Fra selve kørehåndtaget betjenes gearskifte, vendegearet, liften og en af de hydrauliske ventiler.

Vanen tro har Case IH monteret kørehåndtaget på toppen af gashåndtaget, og er man ikke lige frem født på en Case IH traktor, kræver sammenblandingen lige lidt tilvænning, før betjeningen ligger på rygraden.

Vendegearet kan også betjenes med et håndtag til venstre for rattet - en fin detalje som jeg gør brug af, når jeg bruger traktoren til læsseopgaver, hvor højre hånd er travlt optaget af at betjene læsseren.

Forberedt til frontlæsser

Fra fabrikken er den testede traktor udstyret med en Case IH LRZ 130 frontlæsser. Når læsseren skal sættes af, afmonteres samtlige hydraulikslanger og el-forbindelser med en enkelt multikobling.

Olien til læsseren leveres fra to midtermonterede hydraulikventiler, som brugeren styrer med et joystick i armlænet. Det gør det let at betjene læsseren, og med trykknapper på toppen af joysticket er der mulighed for at betjene både tredje og fjerde funktion på læsseren.

Læsseren produceres af tyske Stoll og monteres på fabrikken i Østrig. Umiddelbart en fin løsning som sikrer, at eksempelvis forstærkninger på traktorchassiset lever op til de krav, som producenten stiller. Derudover forventede jeg også, at producenten af læsseren havde taget hensyn til traktorens servicesteder. Det er desværre ikke tilfældet, og eksempelvis luftfiltret kan ikke udskiftes, når læsseren sidder på traktoren.

Når vi er ved kritikken, så er det et irritationsmoment, at kontakterne til de fire hydraulikventiler ikke automatisk returnerer til neutral, når jeg benytter timer-funktionen.

Ud over irritationen med at skulle skubbe håndtagene til neutral giver den manglende returnering også usikkerhed om, hvornår en ventil er aktiv. Kontakterne til ventilerne sidder ellers godt placerede i armlænet, og indstillingen af ventilerne sker på AFS Pro 300 skærmen.

Velafprøvet gearkasse med ny betjening

Transmissionen er en semi powershift-transmission med 17 fremadgående gear og 16 bakgear. Transmissionen har CNH anvendt i en årrække, og selve hardwaren er således velafprøvet. Det nye er betjeningen af transmissionen og det 17. gear, som giver mulighed for transportkørsel med reducerede motoromdrejninger.

Transmissionen har fire gruppegear og skiftet mellem anden og tredje gruppe gear sker med en traditionel gearstang, hvor koblingspedalen skal trædes ned for at foretage skiftet. Skiftet mellem de øvrige grupper sker med kontakter på kørehåndtaget, og uden at koblingspedalen skal røres.

Transmissionen har en autofunktion til markarbejde og en til transport. Ved markarbejde kan transmissionen højest arbejde over fire gear, mens den ved transportopgaver kan skifte automatisk fra 9. og til 17. gear.

Hvis man gerne vil have traktoren til kun at arbejde over tre gear - når der eksempelvis pløjes - er det meget let at indstille, og på terminalen kan jeg ligeledes indstille, ved hvilke motoromdrejninger gearskiftet skal foretages.

Specielt ved transportkørsel er det brugerindstillede gearskifte en fin detalje, idet skiftet derved let kan indstilles til, om der køres med læsset eller tom vogn, og om der skal køres med maksimal power eller med et lavt brændstofforbrug.

Høj spidseffekt

Maxxum 140 Multicontroller har en sekscylindret Case IH motor på 6,7 liter. Den nominelle ydelse er på 141 hestekræfter, og når motoren presses, stiger ydelsen til 152 hestekræfter. Når boosten tager fat, ligger den maksimale effekt på 178 hestekræfter.

Trepunktsliften løfter små otte tons, og hydraulikydelsen opgiver Case IH til 113 liter per minut. Alt sammen meget fine præstationer af en traktor, som har en egenvægt på kun cirka fem ton. Det betyder, at den handy traktor er i stand til at udføre ret krævende arbejdsopgaver.

Under testen anvendte vi den blandt andet foran en vogn til transport af wrapballer. Vognen var læsset med cirka 15 ton, og det kunne traktoren sagtens håndtere, og på landevejen fungerede det automatiske gearskifte rigtig godt.

Den eneste gang, jeg for alvor bemærkede, at transmissionen var en semi-powershift, var, når der skulle sættes i gang med det tunge vogntog, og det gik lidt opad. Her var 9. gear lidt for højt, og jeg blev derfor tvunget til at bruge den manuelle gearstang og skifte til et lavere gear.

Standardudstyret i modellen omfatter aircondition. Men det er en skam, at Case IH har placeret betjeningen af ventilationsanlægget på venstre stolpe bagerst i kabinen.   

lydniveauet i kabinen ligger på et lavt niveau, og bort set fra at det er vanskeligt at se hitch-krogen, er der et godt udsyn hele vejen rundt om traktoren. Når der arbejdes med frontlæsseren, giver et tagvindue mulighed for at følge læsseren, når den løftes i top.

Plusser

Betjening af armlæn

Kørehåndtag

Vendegearet kan betjenes med begge hænder

Lydniveau i kabine

Udsyn fra kabine

Lav egenvægt i forhold til effekt

Minusser

Hydraulikventiler returnerer ikke automatisk

Frontlæsser sidder i vejen for luftfilter

Manglende holder til trappen, når batteriet skal tilses

Placering af betjening til aircondition

Pris

Pris på den testede maskine inkl. læsser            751.500     

Basistraktor                         621.800

Udstyr

Affjedret foraksel                29.100

Auto pick up hitch                   7.900

AFS 300 skærm                        16.500

A-stolpe med præstationsmonitor            3.000

Case IH LRZ 130 frontlæsser             53.500

Yderligere muligt ekstraudstyr

Frontlift                           23.900

Turn Assist                         8.600

Klimaanlæg                          5.100

Tekniske specifikationer

Motortype                           Case IH

Volumen, cm³                         6.728

Nominel effekt, kW/hk                         104/141

Max. effekt med boost, kW/hk                   131/178

Nominel effekt, kW/hk                        165/224

Maks. moment, Nm v. 1400 o/min            613

Maks. moment med boost, Nm v. 1600 o/min            678

Transmission                         16/17

Hydraulikkapacitet max., l/min             113

Antal dobbeltvirkende udtag                6

Max. løftekapacitet, kg                   7.864

Bagdæk                              600/65 R38

Fordæk                              480/65 R28

Egenvægt, kg.                                    4.950

Tankkapacitet, liter                 250                     

Akselafstand, m                       2,66

Højde, m                            2,90

Længde uden frontvægt, m             4,53

Lydniveau

Transport             1.880 o/min 40 km/t            72,5 dBA

Markarbejde             1.760 o/min 14,0 km/t            70,7 dBA

Markarbejde             1.500 o/min 7,8 km/t            69,0 dBA*

Stilstand            tomgang                  58,6 dBA

Stilstand            maks. o/min              67,1 dBA

Stilstand              maks. o/min m. blæser på fuld            72,1 dBA

lydniveau målt 20 cm foran føreren

Importørkommentar :

Af Niels Petersen, Case IH Copenhagen

Case IH’s Maxxum serie er udviklet til at dække de vidt forskellige krav der er til en traktor i mellemklassestørrelsen.        

  Fra kunder som ønsker en “mekanisk” traktor på 100 hk, men dog stadig med SemiPowerShift og høj komfort til en Maxxum 140 MultiController med CommonRail motor, som kan booste op til 178 hk, med op til 7 el-fjernventiler, foragerautomatik, ISO BUS mm.

  Et stort udstyrsmæssigt spænd som skal glæde kunder i både landbrug-, kommune-, entrepenør- og maskinstationssegmentet.

  I testen er der dog en timer funktion, som kan forbedres, og dette kan umiddelbart afhjælpes med at bruge foragerautomatikken. Men kritikpunktet er videregivet til Case IH i Østrig.