Automatisk oplæsning:

Debat: Dansk landbrug og fødevaresektor skal fremtidssikres

00:00
Hastighed: ???x
00:00

Debatindlæg af Venstres landbrugsordfører, Erling Bonnesen.

Fødevareforsyningerne i Danmark er stabile. Stor tak til dansk landbrug og hele fødevaresektoren.

Dansk landbrug og fødevaresektor har bidraget stærkt til, at Danmark kommer igennem coronakrisen.

Samtidig er Danmark storeksportør af fødevarer. Rigtig mange lande efterspørger danske fødevarer, der er kendetegnet ved fødevaresikkerhed og kvalitet, ligesom Danmark er blandt de lande i verden, der producerer fødevarerne med de laveste klima- og miljøaftryk.

For 150 år siden var der sult i Europa. Også efter 2. verdenskrig var der brug for flere fødevarer til det stigende behov.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Vi kan i dag glæde os over, at det heldigvis er helt naturligt, at fødevarerne ligger klar på hylderne når vi handler ind.

Der skal fortsat arbejdes på at fastholde og sikre stabile fødevareforsyninger.

Flere og flere lande sender signaler om, at de nu vil øge deres landbrug og fødevareforsyninger.

Det skal vi være opmærksom på, også nu i de kommende EU-forhandlinger på området, hvor flere lande forsøger at tilgodese sine egne ønsker til prioriteringer for fødevareproduktion.

Fødevareministeren skal nu se på risikoen for om der er ved at snige sig en renationalisering ind i landbrugspolitikken i EU.

Hvis det sker, så vil det være til stor skade for dansk landbrug og Danmarks fødevareeksport, og så skal ministeren tage højde for det i de kommende landbrugsforhandlinger.

Danmark er storeksportør af fødevarer og hvis der kommer en renationalisering ind i den hidtidige fælles EU-landbrugspolitik,

så vil det være til stor skade ikke alene for danske landmænd, men i høj grad også for mange danske slagteriarbejdere, mejerister, chauffører, alle i fødevare- og eksportsektoren og i sidste ende statskassen.

Jeg forventer, at fødevareministeren har et stort fokus på risikoen for renationalisering af EU's landbrugspolitik i de kommende forhandlinger i EU, og det vil vi i Venstre have et vågent øje på i den kommende tid.

Fødevareministeren skal nu forholde sig til det. Jeg har stillet spørgsmål til ministeren om det og bedt om ministeriets vurdering af sagen.