Danmark opnåede i årets andet kvartal en samlet vækst i bruttonationalproduktet på 0,2 procent. Cheføkonom i Landbrug & Fødevarer Thomas Søby kalder dagens tal for skuffende. Ikke mindst fordi både privatforbruget og eksporten ser skidt ud.

Den seneste opgørelse af nationalregnskabstallene for dansk økonomi viser, at bruttonationalproduktet (BNP) steg beskedne 0,2 procent i andet kvartal af 2015.

- Dagens tal er skuffende og viser, at vi fortsat har et stykke vej til et selvbærende opsving. En del af problemerne skyldes selvsagt, at den globale vækst ikke er kommet i gang, men der er altså behov for at der kommer gang i de økonomiske reformer, siger cheføkonom Thomas Søby.

Selvom væksten trods alt er positiv, så er der fortsat store udfordringer for dansk økonomi. Endnu en dråbe malurt i bægeret er eksporten, som i andet kvartal faldt med 2,2 pct.

Eksport er nøglen

- Dansk økonomi har et stort efterslæb fra finanskrisen, og vi har de senere år haft markant lavere vækst end vores nabolande. Nøglen til at indhente den manglende vækst er eksporten, som vi desværre lige nu også ser falde. Evner vi i Danmark at udnytte de muligheder, der trods alt er på de globale markeder, så kan det bringe os et stykke af vejen, siger Thomas Søby.

Øget eksport kommer ikke af sig selv, og regeringens fokus bør derfor være på at forbedre vilkår for danske producenter og eksportører.

Opgør med rigide regler

- En væsentlig del af den danske eksport stammer fra fødevareklyngen. Derfor er det et selvstændigt problem, at de globale fødevarepriser ligger så lavt. Det kan vi ikke gøre så meget ved, men der er et kæmpe behov for at få gjort op med de rigide regler som den danske fødevareproduktion er underlagt. Der er simpelthen behov for en ny start, der kan være med til at løfte eksporten, siger cheføkonom Thomas Søby.