Arbejdet med dyr er ofte uforudsigeligt, og det er ikke altid nemt at registrere deres signaler. Med planlægning og systematik i arbejdsdagen kan arbejdsulykker i svineproduktionen forebygges.

I landbruget har der de senest år været 500-600 registreret arbejdsskader. Der er dog et stort mørketal, og ulykkestallet kan derfor være meget højere end de offentliggjorte tal fra Arbejdstilsynet. Selvom arbejdet med dyr ofte er uforudsigeligt, er der alligevel en del ting, du som ejer kan gøre for at mindske tilfælde af arbejdsulykker, skriver Seges Svineproduktion.

- Det er vigtigt, at der ikke er travlhed omkring dyrene, da de ofte kan mærke stressen og reagere herefter. Det gøres bedst ved at have en struktureret arbejdsdag, som er planlagt i god tid, siger Helle Birk Domino, arbejdsmiljøchef i Seges, og tilføjer:

- Dertil er det rigtigt vigtigt med god viden om dyrenes adfærd, og viden om, hvordan man bedst håndterer dem i forskellige situationer, skriver Seges Svineproduktion.

Flytning af svin

27 procent af de alvorlige ulykker i svineproduktionen sker ved håndtering af svin. Derfor er det blandt andet vigtigt, at du som ejer informerer dine medarbejdere om grisens naturlige reaktionsmønster, at medarbejderen bruger hjælpemidler som drivplade til at drive grisene, og at der er to til at behandle grisen.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Hvis der forekommer nærved-ulykker, er det vigtigt at snakke om det i frokostpausen. Man skal altid lære af hændelserne, det er selvfølgelig det vigtigste, så man kan agere på forholdene, fortæller Helle Birk Domino

Skulle uheldet være ude, er det vigtigt, at du anmelder ulykken inden for ni dage, hvis medarbejderens sygefraværet har varet mere end én dag. Ellers kan arbejdsgiver risikere at få pålagt erstatningsansvar.

I årene 2013 til 2018 døde der 34 personer i landbruget, viser tal fra Seges.