Stoffet "X" er endnu på laboratorie-stadiet, men forskningsresultaterne er lovende.

Forskere på Københavns Universitet skulle nu være ganske tæt på at kunne fjerne metan helt fra bøvsende køer. Det skriver Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter (LDM).

Nyheden blev afsløret ved Landbrug og Fødevarers nylige delegeretmøde i Herning. Midlet, foreløbigt kaldet ?X?, kan angiveligt nedbringe - måske helt fjerne - indholdet af metan i køernes bøvser. Det skulle dreje sig om et allerede godkendt middel i fødevareproduktionen, men foreløbig er undersøgelserne stadig på laboratoriestadie.

Fra problem til fordel

- Hvis midlet lever op til forventningerne, kan samfundsomtalen af hele mælkeproduktionen og oksekødsproduktionen, ja af hele landbruget for den sag skyld, med ét slag blive forvandlet fra problem til fordel, hvis erhvervet magter at fastholde reduktionen i landbrugets regi, skriver LDM's formand Kjartan Poulsen i et nyhedsbrev. Han fortsætter:

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

. Ja, ja.., tænker mange måske nu. Der er stadig langt fra laboratorie til staldgang. Og det er rigtigt, men LDM vurderer dog, at når der nu er sat så store kræfter ind på at finde "midlet", og når man i flere tilfælde er tæt på, så det skal nok lykkes, og derfor kan vi lige så godt komme i gang med at sikre, at effekten tilskrives landbruget.

- Vi skal ikke én gang mere tages ved næsen, som det skete ved godskrivning af effekten af biogas, lyder det fra Kjartan Poulsen.

Forsøg i laboratoriet har vist, at når stoffet tilsættes foderet, er der ingen metan-udledning. På Aarhus Universitet skal forskerne i næste omgang teste midlet på levende køer.

Stoffet tilsættes i afmålte doser i vitamin- og mineralblandinger, som blandes i foderet.