Lyt til artiklen:

Tanninrige planter kan muligvis sænke metanudledning

00:00
Hastighed: ???x
02:19

Danske og udenlandske forskere skal nu undersøge, om tanninrige plantearter som sumpkællingetand og bibernelle kan mindske metalproduktionen i maverne på græssende køer det skriver Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug på Aarhus Universitet

Tidligere projekter har allerede påvist, at foderadditiver med et højt tanninindhold kan have positive påvirkninger på køre i stalde. Så spørgsmålet i det nye projekt er altså, om det også gælder for køer på græs.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Man kan jo have køer på stald, hvor man blandt andet fodrer dem med korn, som kunne have været brugt som mad til mennesker. Køer på græs derimod spiser noget, vi mennesker ikke kan spise, og på samme tid skaber køerne værdi for græsmarkerne, hvor de er med til at fjerne betydelige mængder kulstof fra atmosfæren og lagre det i jorden, fortæller Carsten Stefan Malisch, adjunkt ved Institut for Agroøkologi ved Aarhus Universitet. Han er en af i alt 41 talentfulde forskningsledere, der nu har modtaget bevilling til sit banebrydende forskningsprojekt fra Danmarks Frie Forskningsfond under Sapere Aude DFF-Forskningsleder-programmet.

Kan hjælpe i klima-ligningen

Problemet er bare, at køerne udleder flere drivhusgasser til atmosfæren end græsmarkerne kan afbøde ved at lagre kulstof. Derfor har den nye Sapere Aude forskningsleder valgt at fokusere på at introducere tanninrige plantearter som bibernelle og sumpkællingetand i græsmarkerne og som foder for køerne.

- Tanniner kan nemlig spille sammen med mikrober i jorden og i køernes fordøjelsessystem. Derfor er det vores forventning, at når køerne spiser de her plantearter sammen med græsset, så vil tanninen mindske metanproduktionen i køernes fordøjelsessystem, fortæller han, og tilføjer, at tanninplanterne har en anden meget stor fordel. De kan nemlig også være med til at øge kulstoflagringen i jorden.

- På den måde kan det her projekt være med til at udligne den forskel, der er mellem køernes udledninger af metan og jordens lagring af kulstof, således af vi kan bidrage til en mere klimavenlig og måske endda klimaneutral mælkeproduktion, siger Carsten Stefan Malisch, der har et stærkt internationalt hold bestående af forskere fra Wageningen University, Turku University, ETH Zürich og Luke i Finland bag sig. Naturligvis også med forskere fra Aarhus Universitet.