Ketose-tjek af nykælvere indgår i mange besætningers sundhedsprogram og det med god grund.

Forekomsten af ketose ligger på et niveau på mellem 20 og 60 procent ifølge professor Gary Oetzel fra Wisconsin, USA, og det har stor betydning for produktion og sundhed hos vore malkekøer.

Ketose er en sygdom, som skyldes forstyrrelse i energistofskiftet og som typisk forekommer i tidlig laktation. Årsagen ligger i, at koen ikke kan optage og danne sukker nok til, at fedtomsætningen bliver helt gjort færdig.

Man skal være særlig opmærksom på tidspunktet for undersøgelse for ketose i forhold til kælvning.

Troels Løwig Larsen

I tidlig laktation har koen brug for at forbrænde noget af sit fedtdepot for at danne energi nok til mælkeproduktionen. Hvis der skal bruges meget fedt, vil det kunne betyde, at fedtet ikke kan forbrændes helt færdig til kuldioxid og vand, men at der bliver nogle affaldsprodukter tilbage i kroppen, som man kalder ketonstoffer.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind