Den økonomiske betydning af succes med kvieopdræt er ofte undervurderet. En undersøgelse viste, at der kunne hentes 750 kroner pr. kvie ved at sænke kælvealderen fra 27 til 24 måneder.

"Intet kommer af ingenting - bortset fra lommeuld," sagde Robert Storm Petersen. Succes med kvierne kommer bestemt heller ikke af ingenting, det kræver en daglig indsats, uanset om kvierne er på græs eller i stalden.

Et par af de faktorer der er afgørende for, at kvien bliver en af de køer, der giver masser af mælk, og som "ingen lægger mærke til", er kælvningsvægt og kælvningsalder. Det er faktorer, hvor det er videnskabeligt bevist, at de er afgørende betydning for den efterfølgende produktion. Det er områder, hvor du som mælkeproducent har afgørende indflydelse via dine daglige handlinger. Derudover er det et fokusområde, hvor der kan sættes mål, og opfølgningen kan gøres konkret.

Kvierne skal have rigelig græs

Selv i de år hvor vejret arter sig, og der er god græsvækst, skal vi kalkulere med, at væksten i græsset cirka halveres fra midten af juni til midten af august. Samtidig bliver dyrene på arealerne større, da høj daglig tilvækst på græs naturligvis indgår i handleplanen for kvierne.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind