Fødevarestyrelsen har netop udgivet rapporten "Dyrevelfærd i Danmark 2017", der viser, at der er givet sanktioner for overtrædelse af reglerne i hver tredje kontrol i svinebesætningerne. De hyppigste årsager er manglende adgang til rodematerialer og mangelfuld håndtering af syge og tilskadekomne svin. Det skriver Den Danske Dyrlægeforening.

På 307 besøg i danske svinestalde i 2016, gav Fødevarestyrelsen mindst én sanktion på hvert tredje besøg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er mildest talt ikke tilfredsstillende. Tallet ligger på samme niveau som 2015, og det er ikke godt nok. Det skal gøres bedre, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og siger også:

- Andelen af halekuperede svin i Danmark er alt for høj, og jeg vil have tallet ned. Der er behov for et nyt kontrolkoncept, som målrettet sætter ind over for halekupering. Dette vil blive understøttet af særlige kontrolaktioner, som skal udføres af Fødevarestyrelsens veterinærrejsehold. Der vil blive krav om skriftlig dokumentation for, at landmanden har forsøgt at forebygge halekupering. Halekupering skal jo kun finde sted i de tilfælde, hvor andre løsninger allerede er forsøgt.

I kølvandet på ministerens udmelding kommer der ros fra Den Danske Dyrlægeforening.

- Det er vi meget enige i, siger formand for Den Danske Dyrlægeforenings Faggruppe Svin, Ken Steen Pedersen.

- Derfor er det også uheldigt, at Veterinærforlig 3 nu lægger op til færre besøg af den praktiserende dyrlæge. Kontrolrapporten viser tydeligt, at der er brug for, at dyrlægerne kommer i besætningerne, siger han

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi arbejder med syge og tilskadekomne dyr på daglig basis. Så det kan næppe være den rigtige vej at gå, når vi samtidig ønsker at sætte fokus på øget dyrevelfærd, siger Ken Steen Pedersen.