Ejendommen ligger i Avnbøløsten, cirka syv kilometer nordvest for Sønderborg. Her driver Lorens-Peter Lorenzen en større svineproduktion med fokus på økonomisk effektivitet og fremtidssikring. Han står altid klar, hvis VSP eller andre ønsker at bruge hans besætning til test eller forsøg, da han mener, det er den eneste måde, hvorpå erhvervet kan udvikle sig.

I dette projekt, som VSP har sat i gang om kuldtilvækst, er det driftsleder Kim Christensen, som har ansvaret. Det er godt nok ikke ham, der fysisk vejer grisene, men det er ham, som holder styr på data og forsøger at motivere de to rumænere i farestalden til at udføre arbejdet som aftalt. Det er disse to rumænere, som har det daglige arbejde med for eksempel at veje kuldene hver uge.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har været heldig med Gabriel og Valentin. De er dygtige og motiverede, så det er intet problem at motivere dem til denne opgave, forklarer Kim Christensen.

Når grisene er født, spærres de inde i hulen, og der foretages splitmalkning. I forbindelse med kuldudjævningen klippes navlestrengen for at undgå infektioner. Samtidig er medarbejderne begyndt at halekupere allerede på det tidspunkt, efter at man i samarbejde med dyrlægen kørte forsøg med det for at reducere ledbetændelse hos pattegrisene. Det skal dog præciseres, at det blot var et forsøg i denne besætning, og at man ikke har nogen statistiske resultater på det.

- Jeg var egentlig modstander af det, men da jeg kunne se, at det havde en effekt på ledbetændelse hos vores pattegrise, forsatte vi med det, fortæller Kim Christensen og fortsætter:

- Vi har haft store problemer med ledbetændelse blandt pattegrisene i farestalden, så vi er blevet mere opmærksomme på de indgreb, vi udfører.

Ammesøerne laves først 20 timer efter faringen, så der er sikkerhed for, at alle grisene har fået moderens råmælk. De første fire dage efter kuldudjævningen bliver små grise plukket fra og erstattet med større grise, men derefter er det slut med at bytte rundt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere i det nyeste nummer af Hyo, der udkommer den 5. december.

Har du abonnement på bladet, kan artiklen desuden læses på www.hyo.dk - klik her.

Ikke-abonnenter kan også læse artiklen på hjemmesiden ved at købe adgang til artiklen.

Der kan bestilles abonnement på www.hyo.dk eller på 7620 7970.