- Selen, kobolt og jod er de mikromineraler, som der er størst behov for, men også kobber kan der være underskud af på nogle gårde eller i nogle områder, siger dyrlæge dr. Elizabeth Berry fra Animax.

Tilgængeligheden af mikromineraler afhænger af jordtype, ensilageart samt konservering af ensilagen, men sæsoner (udvaskning af jorden) spiller også en rolle. Generelt gælder det, at mikromineraler sidder i planternes stængel og derfor har hurtigt voksende afgrøder med forholdsvis lidt stængel, ofte et lavere indhold af mikromineraler.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Selen er et vigtigt mikromineral, da det er nødvendigt for muskelvækst hos ungdyr samt generel modstandskraft i alle aldre. Malkekvæg har ifølge dr. Berry det største behov under goldperioden.

Også kobolt er en vital del af koens diæt, da kobolt bliver brugt til at producere vitamin B12 i vommen. Ungdyr har et stort behov for kobolt og bliver let under forsynede.

Jod indgår i stofskiftehormonerne og er dermed involveret i mange processer i kroppen. Jod og selen arbejder tæt sammen, da aktivering af stofskiftehormon kræver selen.

- Man skal tage sig i agt, når der tilsættes kobber til køernes ration, siger dr. Berry og fortsætter:

- En overdosis kobber kan have en negativ virkning på dyrenes sundhed. Overskydende kobber vil blive lageret i leveren. Leveren spiller en afgørende rolle i kroppen og må derfor ikke overbelastes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derimod kan tegn på kobbermangel nemt overses, påpeger dr. Berry.

- Symptomerne på kobbermangel varierer meget og kan forveksles med andre årsager, siger hun.

Kobbermangel kan føre til dårlig tilvækst, nedsat frugtbarhed og sågar blodmangel og diarre. Ændringer i dyrenes pels, for eksempel rødlig misfarvning af sorte hår eller dyr, der går med vinterpels henover sommeren, er nogle af tegnene på kobbermangel. De typiske "kobber-briller" rundt om øjnene kan også tyde på kobber­mangel. Endelig kan en høj forekomst af benbrud hænge sammen med kobbermangel.

Animax anbefaler at diskutere besætningens kobberbehov med en dyrlæge. Desuden er det en god idé at få grovfoderet undersøgt for mikromineraler.

Husk også at inkludere molybdæn i analysen af foderet. Molybdæn er en "modspiller" til kobber og har dermed stor indflydelse på tilgængeligheden af kobberet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En analyse af kobber alene er derfor ikke retvisende, understreger Animax.

Ved mistanke om mangel på en eller flere mikromineraler kan en blodprøve giver et fingerpeg om dyrenes status.

- Men både foderanalyser og blodprøver kan variere meget, afhæng­ig af forskellige faktorer, herunder sæsonen, advarer dr. Berry.

Generelt gælder, at mængderne mikromineraler er meget små. Især når vi sammenligner det med makromineralerne, såsom kridt og salt. Mikromineraler tildeles med en teske, mens makromineraler gives med trillebør. Af den grund er Animax overbevist om, at en bolus er den bedste og mest nøjagtige måde at tildele dyrene mikromineraler på.

Tildeling på goldningstidspunktet forsyner den højdrægtige ko med den ekstra mængde mikromineraler, hun har behov for, for at blive klar til kælvning og en ny laktation. Men mange andre anvendelsesområder kan praktiseres.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Animax har patenteret deres helt unikke bolusteknik, hvor mineraler vasker ud af bolussen i en kontinuerlig proces, hvor vomvæsken træng­er ind i bolussen. Det giver Animax muligheden for at have en tilstrækkelig høj dosis mikromineraler i deres kvægbolusser.

Animax er repræsenteret i Danmark af firmaet Mikromineraler.dk, som vil være tilstede på NutriFair.