For Peder Smedegaard Graversen, der står i spidsen for Vester Tim Agro APS, er det vigtigt, at fodringen holdes så enkel som muligt - og ikke mindst at der er økonomi i det. Det slog han fast under arrangementet "Keenan on tour", hvor hans bedrift var én ud af fire, som lagde rammer til begivenheden.

- Vi fodrer på en simpel måde. Det er det, som fungerer bedst for os, siger Peder Smedegaard Graversen og tilføjer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kunne nok fodre efter højere ydelse, men det er hele tiden økonomien, der tæller.

Ydelsen i besætningen, som tæller 165 årskøer, ligger på 10.900 kg EKM.

For to år siden kiggede Peder Smedegaard Graversen efter en ny fuldfoderblander, da den gamle paddelblander skulle udskiftes.

- Alle skulle have kompakt fuldfoder, så vi fik en fuldfodervogn på prøve i et par uger for at se, om det var noget, fortæller han og fortsætter:

- Det var godt foder, men det var også frygteligt smattet. Og selvfølgelig kunne de ikke sortere i det, men jeg kunne ikke se nogen grund til at fortsætte i mere end de 14 dage, når jeg kunne se, at det ikke ville komme til at fungere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I stedet faldt valget på en haspeblander fra Keenan, MechFiber380, som har to års-jubilæum på bedriften her i juni. Og det er et valg, som Peder Smedegaard Graversen er yderst tilfreds med.

- Vi har fået nogle helt fantastisk stabile køer fodringsmæssigt, understreger han.

Også kalvene har glæde af en fodermix, som der bliver bland­et i fuldfodervognen. Mixen, der består af sodakorn, melasse, halm og sojaskrå og mineraler, får kalvene fra spæd, indtil fire-fem måned­ers alderen, hvor de begynder at få majs i rationen.

Rådgivning der rykker

Med den nye fuldfoderblander blev Peder Smedegaard Graversen også introduceret for Keenan InTouch-service.

- Det er vildt rart at have en backup hele tiden, konstaterer han og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er især deres rådgivning, jeg er vild med.

Han uddyber, at det er helt simple konkrete ting, rådgiverne tager fat i. Og han fremhæver, at de viser stor interesse og virkelig arbejder for, at tingene skal lykkes.

Fordi Keenan InTouch-teknologien deler data omkring fodringen, er det nemt for Kasper Andersen, som er bedriftens fodringsrådgiver, at følge med i, hvordan det går hos Vester Tim Agro APS.

- Jeg kører en EFK hver anden dag, så jeg kan følge med i, hvordan det går, og ellers fanger Kasper også alt med det samme, hvis der er noget, som afviger, fortæller Peder Smedegaard Graversen.

Under et rådgivningsbesøg bliver der blandt andet set på, hvordan køerne fungerer på den aktuelle fodring. Og det sker ved, at man kigger på gødningen i forbindelse med en gødningsvask.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi kan bruge det til at se, om foderplanen fungerer i praksis. For selvom det burde fungerer på papiret, er det ikke altid sådan, virkeligheden er. Køerne er et ærligt værktøj, de sladrer altid, understreger Marianne Holler, dyrlæge og en del af Keenan InTouch-rådgivningsteamet.

Hun peger på, at der gerne skal ligge 10-20 procent i den øverste sol, 20 procent i midten og resten i bunden. Hun viser et eksempel på en gødningsvask fra køerne på Vester Tim Agro APS, og det er et tilfredsstillende resultat.

- Her hos Peter fungerer det godt, konstaterer hun.