Resultaterne fra mastitisringtesten 2016, der blev afviklet i december, er netop udkommet i en samlet rapport. Ringtesten er det eneste fælles hjælpemiddel for kvægpraksis til at få kalibreret deres diagnostiske kompetencer og få identificeret specifikke diagnostiske problemer i den enkelte klinik.

Sammenlignet med forrige ringtest er ringtesten for mastitispatogener i 2016 blevet gennemført med et højt diagnostisk niveau. Resultatet skal dog tages med det forbehold, at der har været væsentligt færre deltagere end tidligere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi er overraskede over, at antallet af deltagere er væsentligt lavere end i den seneste ringtest i 2014, og at relativt få deltagere i ringtesten undersøgte mælkeprøverne for resistens. Der er øget forekomst af resistente bakterier i danske staldmiljøer og derfor også øget behov for opmærksomhed på dette. Resistensundersøgelse bør være med i overvejelserne, når man diagnosticerer og behandler for mastitis, siger Karl Pedersen, professor i veterinær bakteriologi, DTU Veterinærinstituttet.

Formålet med mastitisringtesten er at give dyrlæger og veterinærsygeplejersker mulighed for at kvalitetssikre den laboratoriediagnostik, de udfører i praksis. Og Dianova og DTU Veterinærinstituttet tilbyder med mastitisringtesten, at kvægpraksis kan få kalibreret deres diagnostik af mælkeprøver. Herudover giver ringtesten et overblik over det landsdækkende diagnostiske niveau for behandlingen af mastitis hos køer i Danmark. Ringtesten omfatter både identifikation af selve mastitispatogenerne og vurdering af resistens blandt disse patogener.

Der er enkelte patogener, som der er generelle problemer med at diagnosticere. Herunder er der ét patogen, som udløste 72 procent fejlidentifikationer, hvoraf mange fejlidentifikationer var alvorlige, da de kan give anledning til forkert valg af antibiotika.

I ringtestrapporten giver DTU Veterinærinstituttet anbefaling­er til, hvordan fejlidentifikationerne kan undgås fremover.

- Faktisk kunne næsten alle fejlidentifikationer i årets ringtest have været undgået, hvis klinikkerne udførte supplerende basale bakteriologiske tests såsom katalase, oxidase eller gramfarvning. Der er derfor tale om en meget beskeden ekstraindsats for at supplere de undersøgelser, som klinikkerne allerede udfører, men de supplerende tests er uundværlige for at udføre korrekt diagnostik, forklarer Lærke Boye Astrup, dyrlæge på DTU Veterinærinstituttet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dianova følger op på mastitisringtesten med flere løsninger til kompetenceudvikling indenfor mastitisdiagnostik, så dyrlægen kan udføre en sikker behandling og yde kompetent rådgivning til landmanden, siger Heidi K. Dahl Larsen, Marketing manager, Dianova.

lib