Lungebetændelse opstår hos kalve i såvel malkekvægs- som slagtekalvebesætninger, og en kombination af velgennemtænkt forebyggelse og effektiv behandling er nødvendig for at sikre god sundhed, høj tilvækst og gode slagteresultater. En effektiv behandling opnås bedst ved brug af såvel et effektivt antibiotikum og et smertestillende middel.

Nu er Ceva Animal Health klar med et nyt produkt - Zeleris - der anvendes til kalve med feber i forbindelse med akut lungebetændelse, og hele behandlingen er klaret med én enkelt injektion. Det er lykkedes producenten at fremstille et tyndtflydende produkt, som gør injektionen let og samtidig yderst skånsom for kalven, da der kan anvendes forholdsvis tynde kanyler.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Lungebetændelse hos kalve er en lidelse, der typisk skyldes en kombination af flere forhold. Oftest er der tale om en bakterieinfektion, der etableres efter smitte med virus eller mycoplasmer. Symptomerne er hoste, nedstemthed, feber, tåre- og næseflåd. Kalve med lungebetændelse har smerter, mindre æde- og drikkelyst, er mindre villige til at bevæge sig, og varige skader i lungerne forårsager dårlig trivsel og vækst. Så det er vigtigt også at give dyrene en smertestillende behandling og at slå feberen ned hurtigst muligt. Derfor er en kombination af et effektivt antibiotikum og smertestillende medicin en indlysende god idé, siger Kaspar Krogh, der er kvægfagdyrlæge hos Ceva Animal Health.

- Zeleris behøver ikke opbevaring på køl, og der sker ikke bundfældning i flasken, så produktet er altid klar til brug. Endvidere er Zeleris også let at anvende ved lave temperaturer, hvor det stadig er letflydende, forklarer Kaspar Krogh.

- Zeleris har desuden den oplagte fordel, at kalven kun skal stikkes én gang, supplerer han.

Zeleris består af de aktive stoffer florfenikol (antibiotikum) og meloxicam (der er et såkaldt NSAID) - altså et stof, der nedsætter feber og forbedrer kalvens velbefindende, og derved påvirker dyrevelfærden i besætningen. Florfenikol er et af ganske få antibiotika, som kun anvendes til dyr - og ikke til mennesker. Langt de fleste bakterier som isoleres fra husdyr er følsomme for dette antibiotikum, og resistens forekommer yderst sjældent. Meloxicam er et godt valg som smertestillende middel på grund af en stærk smertestillende, febernedsættende og antiinflammatorisk virkning, lav risiko for bivirkninger og en lang virkningstid, oplyser Ceva Animal Health i en pressemeddelelse.