Lyt til artiklen:

Nye avlsmål mærkes allerede i staldene

00:00
Hastighed: ???x
03:06

Abonnementsartikel

Allerede ny kan griseproducenter, der benytter genetik fra Danbred se frem til højere pattegriseoverlevelse.

Det erklærede mål for dansk griseproduktion er at øge pattegriseoverlevelsen. Derfor ændrede Danbred i 2022 sine avlsmål, ved at dele LG5 op i tre nye egenskaber, og det giver allerede nu pote i landets stalde. Det skriver genetikselskabet i en pressemeddelelse.

Avlsmål hos Danbred sikrer større robusthed og overlevelse af smågrise

Se også:

Avlsmål hos Danbred sikrer større robusthed og overlevelse af smågrise

I øjeblikket slår den nyeste egenskab med pattegriseoverlevelse igennem på Danbred Duroc-gener. Det betyder, at der i januar 2023 ventes 0,8 procentpoint flere overlevende pattegrise i danske produktionsbesætninger, end der var for bare ét år siden. Og forventningen er, at der i maj vil være 1,1 procentpoint flere pattegrise, der overlever.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har set effekten af det nye avlsmål rigtig hurtigt for særligt Duroc i avlsbesætningerne. Og fordi der kun er få måneders forsinkelse mellem avl og produktion i Duroc, forventer vi, at forbedringen i pattegriseoverlevelse allerede nu kan ses i produktionen. Og endnu mere, når vi rammer maj måned, fortæller Tage Ostersen, der er afdelingsleder i Avl & Genetik i Landbrug & Fødevarer i en pressemeddelelse.

Målet er nået

Den fremgang betyder også, at udviklingen går fint i tråd med målet om, at initiativerne skal forbedre overlevelsen med mindst et procentpoint årligt, som Christian Fink Hansen, der er direktør for Sektor for Gris i Landbrug & Fødevarer, fortalte ved soseminaret i Fredericia.

Desuden er subindexet for pattegriseoverlevelse i Danbred Duroc allerede nu forbedret med to procentpoint, og dét er grisens egen genetiske fremgang. Det vil sige, at de Danbred Duroc-orner, der står i avlsbesætningerne og på KS'er lige nu, er to procentpoint bedre på pattegriseoverlevelse, end de orner, der stod der i foråret 2022.

rich-media-3
Grafik: Danbred

Duroc-ornerne bidrager blot med halvdelen af generne, der skal til for at producere en Danbred slagtegris, men fremgangen på pattegriseoverlevelse er også slået tydeligt igennem på hundyrracerne, Danbred Landrace og Danbred Yorkshire ifølge genetikselskabet, omend fremgangen på hundyrsiden bevæger sig langsommere.

- Det er ret vildt, at vi kan se denne fremgang allerede. Vi havde kun forventet at se halvdelen af dette inden for det første år, fortæller Tage Ostersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Supersæd

Duroc har i mange år haft stor effekt på de egenskaber, som Danbred tog ind som en del af deres avlsmål. Det sås blandt andet, da kuldstørrelse blev en del af avlsmålet i Danbred Duroc i oktober 2015. Her sås ændringen i produktionsbesætningerne indenfor få måneder.

- Når vi ændrer avlsmålet i Duroc, så har det en kontant effekt umiddelbart efter i produktionen. Vi forventer, at det også er tilfældet for vores nye egenskab 'pattegriseoverlevelse', siger Tage Ostersen og tilføjer:

- Vi forventer, at pattegriseoverlevelsen vil stige med ét procentpoint årligt over de næste år. Så hvis man i en besætning i 2022 havde en totalpattegrisedødelighed på 22 procent, forventer vi, at det tal vil falde til 21 procent i 2023.

Minister: Hvis ikke landbruget leverer på løfter, kommer der love

Se også:

Minister: Hvis ikke landbruget leverer på løfter, kommer der love