Lyt til artiklen:

Nu skal havskum testes for PFAS

00:00
Hastighed: ???x
02:15

Havskum og soppevand skal 20 steder langs de danske strande testes af tre omgange for PFAS i løbet af badesæsonen 2023. Miljøstyrelsen udfører testene, som skal give myndighederne mere viden til at rådgive og vejlede danskerne, der bader ved strandene, det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

I sommeren 2022 undersøgte Miljøstyrelsen og kommunerne for PFAS i badevand, soppesøer og havskum ved en række danske kyster fordelt i hele landet. Ud af 500 vandprøver var kun en enkelt måling over den vejledende PFAS-grænseværdi. To separate prøver fra havskum og soppesøer ved to områder ved Vesterhavet viste dog PFAS over grænseværdien, og her frarådede Styrelsen for Patientsikkerhed direkte kontakt med havskum og badning i soppesøerne af forsigtighedshensyn.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foruden badning har også afgræssere, med kreaturer der afgræsser kysnært, været bekymrede for havskum i forbindelse med PFAS.

PFAS-truslen kommer fra Vesterhavet

Se også:

PFAS-truslen kommer fra Vesterhavet

- Badesæsonen står for døren, og danskerne skal være trygge ved at gå på stranden. De test vi nu har sat i gang langs kysterne i Danmark skal give os viden, så myndighederne kan vejlede badegæsterne, hvis der er PFAS over grænseværdierne, siger miljøminister Magnus Heunicke, som understreger, at der pt. ikke er en risiko ved at bade i havet.

Tidligere er PFAS også funder i Nordsøen, og derudover arbejder Danmark sammen med fire andre EU-lande for et omfattende forbud i hele EU mod anvendelse af PFAS. Danmark går foran med et forbud mod PFAS i brandslukningsskum på øvelsespladser. Senere i år kommer regeringen med en samlet national handlingsplan mod PFAS-forurening.

- Vi finder PFAS næsten overalt, hvor vi leder. Problemet med PFAS har vist sig at være virkelig komplekst. Vi skal have lukket for PFAS ved kilden. Derfor går vi efter et forbud mod PFAS i hele EU. Samtidig arbejder vi med at færdiggøre den nationale handlingsplan, som skal håndtere PFAS-forurening, siger miljøminister Magnus Heunicke.

PFAS fundet i Nordsøen

Se også:

PFAS fundet i Nordsøen

rich-media-4
Områderne er udvalgt blandt de 50 områder, hvor Miljøstyrelsen i 2022 undersøgte badevand for PFAS. Grafik: Miljøministeriet.