Lyt til artiklen:

Trods travlhed sørger Rubenlund for varm mad i marken hver dag

00:00
Hastighed: ???x
03:52

Rubenlund Agro på Langeland har kun lige taget hul på høsten, idet det foreløbigt kun er frøgræsset, der er nedlagt med et under middel udbytte.

- Vi har en forventning om mindst to ton i rødsvinglen. I år regnede vi med, at vi ville høste 1500 kilo, og vi har faktisk høstet 1700. Men det er ren andetårs, så den burde have været markant over to ton, siger Ulrik Bremholm, der ejer og driver Rubenlund Agro.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På bedriften, der driver 1800 hektar, er man som mange andre steder vant til lange høstdage. Men selv når der er travlt, bliver sammenholdet prioriteret. Det viser sig ved aftenstid, hvor der altid kommer varm mad fra en lokal restaurant ud i marken.

- Det er ikke flæskesteg hver dag, men vi får varm mad i marken hver dag. Det handler om, at det team, der skal levere end god indsats, de skal også have brændstof, siger Ulrik Bremholm.

Han peger desuden på, at det kvarters tid, der bruges på aftensmad ved skærebordet, er givet godt ud af flere årsager.

- Vi samles det vi kan, og så er der lige et socialt kvarter. Det er også der, at os der laver service og organisation kan lave en finger, få tanket eller lave en nødtørftig reparation, så vi er klar, når gong-gongen igen lyder, forklarer Ulrik Bremholm, og tilføjer:

- Jeg tror, at det er godt for alle.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Græsset gav mindre end forventet, og slet ikke hvad det burde. Foto: Rubenlund Agro.

Næste er vårbyg

Selv om det kun er frøgræsset, der er i hus, så er rapsen ved at være moden på de langelandske jorder, ligesom de også har været i en smule hvede.

Da Rubenlund den 28. juni forecastede høsten, regnede de med, at den ville være ovre efter tre uger.

- Så regnede det, og det gør det stadig. Så det er stjæleri. Det næste er vårbyggen, der henholdsvis knækker og gror om, konstaterer Ulrik Bremholm.

Generelt har vårsæden det hårdt på bedriften, og det vurderes, at der bliver halvt udbytte i vårhvede, havre og vårbyg.

- Kommer vi til vinterraps, majs og vinterhvede er billedet anderledes. Majsen havde en halvdårlig fremspiring, fordi det var tørt på den tunge jord, men den kan rigtig godt lide det nu. Vores forecast på de tre afgrøder er tættere på normal, men en spids under, siger Ulrik Bremholm.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han hører om flotte udbytter i raps på bedrifter, der har kunnet vande. Det kan de ikke på Rubenlund, der dog har gode jordtyper at støtte sig til.

- Det bliver generelt en spændende høst. Jeg har ikke forventningerne så højt, og vi har eget tørreri, så hvis det kan gå igennem tærskeren, tager vi over derfra, siger ejeren.

rich-media-6
På Rubenlund Agro ønsker de sig bare tørvejr, så de kan køre. Foto: Rubenlund Agro.

Afskrevet spinat

En af de hårdt ramte afgrøder på Rubenlund er spinaten, hvor de har måttet afskrive en tredjedel.

- Vi har en relativt sen sort, og det var jo også et sent forår. Så kombinationen af sen såning, tung jord og massiv jordbearbejdning gjorde, at vi havde en skidt start, og så bliver det bare en ond cirkel. Så i samarbejde med aftageren har vi afskrevet en tredjedel, mens resten enten står normalt og ser okay ud eller ser skidt ud tenderende til nul, fortæller Ulrik Bremholm.

Han peger på, at spinat er en top ti-afgrøde, og at man derfor også må regne med, at det kan gå galt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I økologien regner vi jo med, at hver sjette til ottende år går en afgrøde galt, og det gjorde det så også i år. Det er første gang, vi prøver det. Noget af vores økologiske spinat er også gået galt, og det har vi heller aldrig prøvet før. Sådan er vilkårene, lyder det.