Lyt til artiklen:

Over 1,7 millioner færre grise på et år

00:00
Hastighed: ???x
01:41

Danmarks Statistik har netop offentliggjort svinebestanden i Danmark. Opgørelsen viser, at der per 1. april er 10,7 millioner grise i de danske stalde. Det er et fald på 1,74 millioner dyr på et år, hvilken svarer til 14 procent.

Alene det seneste kvartal er bestanden faldet med 816.000 grise.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er naturligvis de høje produktionsomkostninger og den dårlige økonomi i svineproduktionen i store dele af 2021 og 2022, der først og fremmest er årsagen til faldet generelt i svinebestanden, oplyser Karsten Flemin, der er markedsanalytiker hos Landbrug & Fødevarer i en skriftlig meddelelse.

På et kvartal er bestanden faldet med 7,1 procent, og det er særligt i gruppen "Slagtesvin >50 kg", der kan noteres et kraftigt fald på 24,6 procent i forhold til for et år siden.

Rekordpriser på grisemarkedet i Europa

Se også:

Rekordpriser på grisemarkedet i Europa

Ifølge slagterikoncernen Danish Crown har inflationen gjort, at det er blevet svært for danske landmænd at få økonomien til at løbe rundt, skriver DR.

Danmarks Statistiks opgørelser strækker sig tilbage til 1998 og i den tid har bestanden af de danske grise ikke været lavere, end den er nu. Dog viser statistikken også, at avlsbestanden er stabiliseret i forhold til seneste tælling fra 1. januar med et kun et lille fald på en procent.

- Når avlsbestanden er stabiliseret siden tællingen 1. januar 2023, skyldes det de stigende smågrisepriser og den stærkt forbedrede økonomi i smågriseproduktionen siden årsskiftet, oplyser Karsten Flemin.