Lyt til artiklen:

Task Force rykker nu på udtagning af lavbundsjorde

00:00
Hastighed: ???x
02:11

Det danske landskab står over for store forandringer de kommende år, når en grøn omstilling af landbruget skal gennemføres. Her spiller den såkaldte taskforce en nøglerolle. Taskforcen, der skal lokalisere og fjerne barrierer for at udtage kulstofrige lavbundsjorder, har nu genoptaget sit arbejde.

Det sker efter udskrivelsen af folketingsvalget sidste år satte en midlertidig stopper for arbejdsgruppens aktivitet. Taskforcens medlemmer brugte det første møde på blandt andet at gennemgå hvilke barrierer, der er de mest centrale at beskæftige sig med fremover, skriver Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En projektnær indsats

Lavbundsjorder står for cirka en tredjedel af dansk landbrugs samlede CO2-udledning. Derfor er udtagning af jorderne et afgørende element i den grønne omstilling af landbruget. Men udtagningen er en kompleks opgave, der kræver tid og involverer mange forskellige parter. Derfor besluttede et bredt politisk flertal at nedsætte en taskforce og ekspertgruppe i forbindelse med aftalen om grøn omstilling af dansk landbrug fra 2021. Aftalen indebærer blandt andet en ambition om at udtage 100.000 hektar lavbundsjord inklusiv randarealer.

Taskforcen skal finde løsninger på barrierer for en hurtig og effektiv udrulning af kollektive virkemidler og lavbundsindsatsen bredt set. Den består af personer med projektnær erfaring samt kendskab og kompetencer til at løse projektnære udfordringer.

Seges, Landbrug & Fødevarer, KL, Limfjordsrådet, Assens Kommune, Varde Kommune, Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen og Landbrugsstyrelsen er repræsenteret i taskforcen, og Landbrugsstyrelsen udgør sammen med KL samtidig arbejdsgruppens sekretariat.

Det forventes, at taskforcen afholder sit næste møde i marts. Også ekspertgruppen har netop afholdt sit første møde siden folketingsvalget.

Læs mere om taskforcens arbejde på vores hjemmeside her.