Lyt til artiklen:

Kig ude bagved: Din gamle generator kan hjælpe Kyiv med at holde varmen

00:00
Hastighed: ???x
03:16

Det spidser til i Kyiv netop nu, hvor særligt byens infrastruktur er under kraftig russisk beskydning, og krigen efterlader flere og flere af byens borgere uden el og dermed varme.

Den danske gren af den humanitære organisation Rotary går nu forrest i en storstilet indsamling af gamle danske generatorer, der kan gøre en kæmpe forskel for Kyivs 2,8 millioner indbyggere.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Når mørket sænker sig, har man brug for sine venner. Vores venner i Kyiv fryser. Derfor har de rakt ud til os. Og du kan hjælpe.

Rotary

Hvad der startede som en lokal indsamling på Fyn ved Rotary Odense, er nu blevet en national indsamling under navnet "Kyiv fryser". En stor del af de 250 lokale Rotary-klubber i Danmark er nu engageret direkte i indsamlingen.

Stort behov

Indsamlingen omfatter både donationer i form af rede penge fra virksomheder og private, der bliver brugt til indkøb af nye generatorer og varmeapparater, men især også gamle generatorer, der ikke længere er i brug her i Danmark.

Bimpel sender generatorer til Kyiv

Se også:

Bimpel sender generatorer til Kyiv

Indtil nu er der indsamlet 6.2 millioner kroner og over 78 donerede generatorer. Det betyder, at op mod 85.000 Kyiv-borgere har el og varme på grund af indsamlingen. Og stadig flere generatorer er netop nu på vej fra leverandører og donorer.

- Der er fortsat et meget, meget stort behov for generatorer i Kyiv og det vokser, fortæller Peter Zinck, der er projektkoordinator for Rotary.

Han er i kontinuerlig kontakt med både Rotary i Kyiv og bystyret i Kyiv, der står for modtagelsen og fordelingen af de indsamlede generatorer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Problemet lige nu er, at i det aktuelle marked kan vi ikke bare gå ud og købe nye generatorer og sende dem til Ukraine. Der er meget lang leveringstid. Derfor forsøger vi nu at se, om vi kan få gavn af en uudnyttet ressource i form af danske generatorer, der ikke er i brug længere, forklarer Peter Zinck.

Direkte til Kyiv

I indsamlingen "Kyiv fryser" søger man at indsamle alle typer af generatorer. Det er især de større generatorer med stor effekt, der kan installeres i en boligblok, som er i høj kurs. Men også de mindre generatorer og PTO-drevne generatorer kan gøre gavn mange steder.

- Vi er blevet opmærksomme på, at der også rundt omkring står mange generatorer, som skal tilkobles traktorer. Disse er også interessante, vi beder i den sammenhæng Rotary og bystyret i Kyiv om, at lade dem gå videre til andre områder i Ukraine, hvis de i byen ikke kan bruge disse, forklarer Peter Zinck.

rich-media-6
Levering af generatorer fra Danmark i Kyiv i december. Foto: Bystyret i Kyiv.

- Jeg har personligt et håb og et mål om, at vi inden for kort tid kan nå op på at sikre el og varme til 200.000 mennesker, siger Peter Zinck.

Rotary har etableret en forsyningslinje, der går lige fra donorens lokalområde videre til et opsamlingssted i Danmark, hvor generatorerne læsses på en ukrainsk lastbil og køres direkte til Kyiv, hvor bystyret og lokale Rotary-klubber står for fordelingen af maskinerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvis man har en gammel generator stående, som man gerne vil donere til indsamlingen, så er det altså blot om at række hånden op og kontakte Rotarys indsamling via de lokale Rotary-klubber, som man finder på www.rotary.dk, eller på mail: Greibe@mail.tele.dk eller på telefon 23717884.