Lyt til artiklen:

Gratis app giver overblik over efterafgrøder

00:00
Hastighed: ???x
02:10

Med det enkle og passende navn "Efterafgrøder" har en helt ny app set dagens lys. Det er en oversigt over de arter, man som landmand kan bruge som efterafgrøder, hvor man kan sortere dem ud fra deres egenskaber som for eksempel vinterfasthed. Det skriver Innovationscenter for Økologisk Landbrug i en pressemeddelelse.

Og vurderingen af appen er at det er en dejlig julegave for landbruget. Det vurderer i hvert fald en glad projektleder Dennis Weigelt Pedersen fra Innovationscenter for Økologisk Landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der har simpelthen manglet et sted, hvor den tilgængelige viden om efterafgrøder var samlet på en nem tilgængelig form for landmanden. Indtil nu har den viden boet i forskellige bøger og dokumenter, som man måske ikke lige har haft adgang til, men nu kan alle landmænd gratis hente den nye app og bruge den til at få svar på, hvilke arter der egner sig bedst til at så hvornår, og hvordan de bedst kan fungere i blandinger med andre arter, forklarer Dennis Weigelt Pedersen.

Det nye værktøj er ikke kun for økologer, også konventionelle landmænd kan få glæde af appen.

- De seneste par årtier har vi set en udvikling, hvor efterafgrøder er gået fra at være noget, mange landmænd følte sig tvunget til at have, til at være noget, rigtigt mange dyrker ganske frivilligt og ud fra et agronomisk formål, fordi efterafgrøder har et stort potentiale, når det for eksempel gælder om at holde på næringsstoffer, fiksere kvælstof eller undertrykke ukrudt. Det er blevet meget mere almindeligt at bruge efterafgrøder som et aktivt virkemiddel på sin bedrift og at lave sine egne efterafgrødeblandinger, vurderer Dennis Weigelt Pedersen.

Appen indeholder blandt andet en funktion, hvor man se, hvordan forholdet skal være, hvis man vil blande forskellige afgrøder i sin efterafgrødeblanding.

- En lang række landmænd og rådgivere har bidraget til at gå i front her ved at lave forsøg og dele deres viden, så vi sammen har kunnet lave en app, der samler den viden, der skal til for at få de bedst mulige efterafgrøder, siger Dennis Weigelt Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Innovationscenter for Økologisk Landbrug står bag app'en, der er udviklet i projektet "Kraftige efterafgrøder", som er støttet af Promilleafgiftsfonden for landbrug.