Lyt til artiklen:

Diarré hos pattegrise kan forebygges med den rigtige vaccine

00:00
Hastighed: ???x
02:32

Abonnementsartikel

I en undersøgelse i farestalden hos landmænd foretaget af medicinalfirmaet Ceva Animal Health havde en-tredjedel af de adspurgte problemer med diarré i farestalden.

I undersøgelsen som Ceva Animal Health har gennemført i 40 besætninger, havde en-tredjedel problemer med diarré i farestalden. Hvorimod to-tredjedele af de adspurgte landmænd næsten ingen problemer havde med diarré. I de besætninger med problemer opstod diarréen indenfor de første tre levedøgn.

I alle besætninger, der indgik i undersøgelsen, vaccinerede man mod coli-diarré, og de fleste gav udtryk for, at effekten af vaccinen var afgørende for valget. Besætningerne med diarré-problemer fortalte, at de havde ekstra fokus på pasning og fodring af både søer og pattegrise, og oplevede at de gjorde alt for at begrænse spædgrisediarré, skriver medicinalvirksomheden Ceva Animal Health i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det glæder mig, at alle de adspurgte landmænd vaccinerer mod spædgrisediarré, og at effekten af vaccinen har stor betydning for vaccinevalget. Samtidigt tyder resultaterne på, at der er noget, der ikke virker, når så mange besætninger har store problemer med diarré trods vaccination. Derfor vil jeg råde til, at man får en god snak med sin dyrlæge og overvejer at skifte til en vaccine, som beskytter bedst muligt, fortæller Charlotte Sonne Kristensen, dyrlæge og nordisk produktchef i Ceva Animal Health.

De adspurgte omtalte også de negative konsekvenser af diarré, så som højere dødelighed, ekstra arbejde ved at passe og flytte grise, øget antibiotikaforbrug, utrivelige grise og ringere salgskvalitet. Flere svarede, at den høje dødelighed og det øgede antibiotikaforbrug var et problem for branchens omdømme. Alt dette var frustrerende for de adspurgte landmænd.

Korrekt dosis

- Jeg forstår godt, hvor frustrerende det kan være, når man føler, man gør alt, og problemet så ikke går væk. For Ceva betyder det meget, at man anvender det bedste produkt, på det korrekte tidspunkt, i korrekt dosis med det rette udstyr. Vi tilbyder derfor at hjælpe sammen med besætningsdyrlægen. For hvis vi på nogen måde kan være med til begrænse diarré i farestalden, kan vi sammen forbedre dyrevelfærden og nedsætte antibiotikaforbruget. Det har vi alle en fælles interesse i. siger Charlotte Sonne Kristensen.

Ceva Animal Health A/S er en del af det franske medicinalfirma Ceva Santé Animale. I Norden har Ceva afdelinger i Danmark og Sverige, som dækker aktiviteter i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island og tilsammen udgør Ceva Nordic.